fbpx
Srušimo četiri zida: Održani konsultativni sastanci pred Dijalog mladih sa ministarkom za ljudska i manjinska prava

Srušimo četiri zida: Održani konsultativni sastanci pred Dijalog mladih sa ministarkom za ljudska i manjinska prava

Proteklog vikenda, 4. i 5. septembra, konsultativnim sastancima započeta je poslednja faza programa “Srušimo četiri zida”. Mladi iz Sombora, Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Šapca i Vranja, okupili su se u Beogradu kako bi prošli neophodne pripreme za Dijalog mladih sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koji će se održati 16. septembra od 15h.

Uz pomoć i vođenje Milice Škiljević iz Beogradske otvorene škole, učesnici i učesnice su tokom dva dana intenzivnog rada i kvalitetnog druženja definisali strukturu dijaloga i odabrali oblasti i konkretne teme koje smatraju najznačajnijim za razgovor sa ministarkom Čomić, koje se tiču položaja i prava LGBT+ mladih u Srbiji.

Pored definisanja strukture dijaloga, 13 učesnika i učesnica prvi put su se upoznali uživo, što je bila jedinstvenu prilika za njihovo umrežavanje i povezivanje lokalnih LGBT+ aktivista i aktivistkinja i njihovih organizacija i udruženja.

Definisane su oblasti o kojima će biti reči na Dijalogu, a to su:

Oblasti o kojima će se govoriti na Dijalogu su:

  • Pravni okvir LGBT+ zajednice u Srbiji i primena međunarodnih ugovora
  • Položaj, potrebe i prava LGBT+ mladih na lokalu
  • Informisanost javnosti, obrazovni sistem i zdravstveni sistem (sa fokusom na trans i interseks osobe)

Cilj Dijaloga jeste približavanje položaja i potreba LGBT+ mladih ministarki Čomić, iz perspektive lokalnih aktivista i aktivistkinja iz različitih krajeva Srbije, kao i diskutovanje o daljim aktivnostima i mogućim rešenjima za unapređenje položaja LGBT+ zajednice u Srbiji.

Dijalog će se održati 16. septembra u 15 časova i biće strimovan uživo na Facebook i YouTube kanalima KOMS-a.

Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, kroz grant dodeljen Krovnoj organizaciji mladih Srbije. Stavovi izraženi tokom konsultativnih sastanaka ne izražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije i Saveta Evrope.