fbpx
Srušimo četiri zida: Posete Vrnjačkoj Banji, Čačku, Vranju

Srušimo četiri zida: Posete Vrnjačkoj Banji, Čačku, Vranju

KOMS tim je posetio mlade aktiviste/kinje u Vrnjačkoj Banji, Čačku i Vranju!

U okviru programa „Srušimo četiri zida“, čiji je cilj poboljšanje položaja LGBT+ mladih u lokalnim sredinama u Srbiji, posetili smo ove gradove i obišli timove mladih koji su u proteklom periodu aktivno radili na svojim inicijativama.

Nakon prve faze programa, koja je obuhvatala edukaciju o temi LGBT+ zajednice i druge faze, koja je uključivala istraživanja koja su timovi iz Vrnjačke Banje, Sombora, Čačka, Kraljeva i Vranja sproveli u svojim lokalnim zajednicama, kao i objavljenih rezultata istraživanja, usledile su monitoring posete.

Vrnjačka Banja

Mladi u Vrnjačkoj Banji su dizajnirali i ištampali flajere sa ključnim informacijama iz istraživanja i delili ih po gradu tokom trajanja Love Fest-a, muzičkog festivala koji svake godine okuplja desetine hiljada ljudi u ovom gradu. Prolaznici su reagovali iznenađujuće pozitivno na flajere, za razliku od predstavnika gradskih vlasti i Kancelarije za mlade, sa kojima su se aktivisti i predstavnik KOMS-a sastali u Opštini.

Tokom gotovo celog sastanka, prisutni su odbijali da čuju suštinu problema mladih LGBT Banjčana i umesto toga bili fokusirani na to kako publikacija navodi podatke koji kvare reputaciju Vrnjačke Banje, pretežno turističkog mesta, govoreći da je nemoguće da se preko 50% mladih u Vrnjačkoj Banji ne oseća bezbedno. Zamenik predsednika opštine nije znao da se LGBT osobe rađaju takve, a Prajd i druge vidove eksponiranja smatra nepotrebnim, dok je njegova saradnica insistirala da dobije informaciju  o tome šta KOMS u Banji radi za ostalih 93% mladih (s obzirom da 7% mladih čine LGBT osobe). Direktorka Ugostiteljsko-turističke škole izjavila je da je, nakon što je pustila upitnike na odeljenske grupe, dobijala pitanja poput: „Mi smo potomci cara Dušana, kako možete ovakve upitnike da nam šaljete?”. Aktivisti su sa sastanka izašli razočarani, ali istovremeno i još odlučniji da se bore kako buduće generacije ne bi imale ovakve stavove prema LGBT+ zajednici.

Čačak

Mladi aktivisti iz Čačka, David i Milena, u petak 20. avgusta, predstavnicima gradske vlasti, školske uprave, saveta za mlade i kancelarije za mlade predstavili su nalaze istraživanja o stavovima mladih Čačana o LGBT+ vršnjacima. Podsetimo se, istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće podatke i značajno negativne stavove mladih prema LGBT+ Čačanima.

Sastanak je rezultirao konstruktivnim razmenama mišljenja. Predstavnice školske uprave su iznele konkretne ideje o daljoj komunikaciji položaja LGBT+ mladih prema mladima u Čačku, najviše učenika i učenica srednjih škola. Takođe je definisan i sledeći korak koji će tim iz Čačka preduzeti – što će biti direktna edukacija čačanskih srednjoškolaca i srednjoškolki o položaju i problemima LGBT+ zajednice, kao i o adekvatnom pristupu koji bi srednjoškolci trebalo da imaju prema svojim LGBT+ vršnjacima.

Vranje

Mlade aktivistkinje u Vranju su 25. avgusta organizovale trening za senzibilizaciju nastavnika, psihologa i pedagoga koji rade u školama u ovom gradu. Treningu je prisustvovalo preko 25 ljudi, iz različitih škola i različitih starosnih dobi. Predavanje je održala jedna od članica tima koja ima zvanje master pedagoškinje, kao i gostujuća predavačica, psihološkinja iz jedne od lokalnih škola.

Tokom ove obuke, predstavljena su ključna slova LGBT+ akronima, pojašnjene su nejasnoće vezane za seksualnost i rodni identitet, predstavljeni su nalazi istraživanja, a obrađene su i mnoge druge teme o kojima se diskutovalo tokom samog treninga. Uočena je važnost veće senzibilisanosti nastavnika i PP službe u školama, budući da LGBT+ mladi u manjim sredinama često ne smeju da se o svojoj seksualnosti i/ili rodnom identitetu povere članovima porodice. Istraživanje koje je sprovedeno u prethodnoj fazi ovog programa „Srušimo četiri zida“, pokazalo je da postoji velika nesigurnost oko toga šta nastavnici treba da rade kada im se učenici povere da pripadnici/ce LGBT+ zajednice. Krajnji rezultat treninga bio je razjašnjenje svih nedoumica vezanih za ovu temu, a veliki broj nastavnika i pripadnika/ca PP službi tražili su da im naše aktivistkinje dostave prezentaciju, kako bi je prikazali drugim kolegama koje nisu prisustvovale ovom treningu.

Kroz ove tri posete, primećujemo da je program „Srušimo četiri zida“ postigao značajne rezultate i pokrenuo male promene u lokalnim sredinama, za koje verujemo da će izazvati još novih. Nakon monitoring poseta, očekuje nas Dijalog ovih mladih aktivista i aktivistkinja sa ministarkom za ljudska i manjinska prava, 16. septembra u 15 časova.

Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, kroz grant dodeljen Krovnoj organizaciji mladih Srbije. Stavovi izraženi tokom projekta ne izražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije i Saveta Evrope.