fbpx
Odlučionice: Poseta Vranju i Ćupriji

Odlučionice: Poseta Vranju i Ćupriji

Ove nedelje započeli smo monitoring posete inicijativama sa programa Odlučionice. Prve posete bile su inicijativama iz Vranja i Ćuprije.

Posetili smo Vranje u utorak, 13. jula, i tom prilikom prisustvovali sastanku sa članom Gradskog veća zaduženim za resor – sport i omladina, Nenadom Đorđevićem – predstavljen nam je dalji plan rada Koordinacionog tima za izradu „Strategije unapređenja položaja mladih Grada Vranja za period 2021 – 2025“.

Nakon sastanka usledila je konferencija za medije povodom predstavljanja istraživanja o položaju i potrebama mladih u Vranju. Tim Odlučionica vredno je radio na svom istraživanju i obradi podataka, te je ovom prilikom ispitano 360 mladih od 15 do 30 godina. Uroš Ilić, predsednik udruženja Aktivisti iz komšiluka , Emilija Milenković, predsednica Đaćkog parlamenta Gimnazije Bora Stanković i Luka Trajković, koordinator Kancelarije za mlade Vranje – predstavili su najznačajnije rezultate i zaključke istraživanja koje će koristiti u daljem radu Koordinacionog tima za izradu „Strategije unapređenja položaja mladih Grada Vranja za period 2021. – 2025.“ , čiji su članovi. Prilikom istraživanja, tim je imao mentorsku podršku Građanskih inicijativa. 😎

Usledila je promocija Javnog poziv za podnošenje prijava za učešće predstavnika udruženja mladih, udruženja za mlade, učeničkih i studentskih parlamenata, ustanova sa teritorije grada Vranja u izradi Strategije unapređenja položaja mladih grada Vranja za period od 2021. do 2025. godine uz deljenje promo materijala. Tom prilikom su Uroš, Emilija i Luka razgovarali sa građanima i građankama Vranja o otvorenom Javnom pozivu.

KOMS tim je nastavio svoj put nakon Vranja ka Ćupriji. U Ćupriji su nas sačekali lokalni koordinatori i koordinatorke, Nenad Jovanović, član opštinskog veća zadužen za omladinsku politiku, Krstina Đurović i Marija Miladinović, članice Udruženja mladih Ćuprije i Nikolina Petković, predstavnica Đačkog parlamenta Gimnazije Ćuprija, kao i drugi mladi, članovi i članice Škole glume Ćuprija.

Događaj u okviru inicijative koji smo posetili u Ćupriji jeste snimanje video spota inicijative, video spot je deo zagovaračke kampanje ove inicijative. Mladi iz Ćuprije žele prostor za mlade, omladinski klub. Na jedan kreativan i drugačiji način, mladi iz Ćuprije žele da pokažu šta im nedostaje u njihovoj lokalnoj zajednici.

Do poruka koje se nalaze u promo spotu, lokalni koordinatori i koordinatorke su došli na radionicama koje su održali sa mladima. Video spot možemo očekvati u narednom periodu.

Odlučionice se organizuju kao deo projekta “Glas mladih u demokratskim procesima” koji KOMS realizuje u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom u okviru programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”, uz podršku Švedske.