fbpx
Uroš Savić Kain: Zašto mladi (manje) odlaze iz Srbije?

Uroš Savić Kain: Zašto mladi (manje) odlaze iz Srbije?

Uroš Savić Kain, predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije, govorio je jutros u emisiji „Probudi se“ televizije Nova S, o uticaju pandemije Kovida-19 na odlazak mladih iz Srbije, povodom primetnog trenda privremenog ili dugoročnog povratka mladih u Srbiju usled pandemije.

Savić Kain je napomenuo da se na osnovu podataka iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2019. i 2020. godinu jasno vidi pad u nameri mladih da napuste Srbiju sa 64% na 53%. On je objasnio da sama statistika, bez dubljeg istraživanja, ostaje otvorena za interpretaciju i predstavio potencijalna objašnjenja promene ovog trenda. Jedno od objašnjenja svakako jeste uticaj pandemije i lokdauna, jer su, kako je naveo,  mladi uvideli da ni u drugim državama stanje nije sjajno i da su se pokazale i neke slabosti sistema država u koje je određeni broj mladih nameravao da se preseli.

Kada se govori o razlozima za ostanak u Srbiji, Uroš je ukazao na podatke iz istraživanja koji pokazuju da su to najčešće osećaj pripadnosti svojoj zemlji i odnosi sa porodicom i prijateljima, dok se kao najčešći razlozi za odlazak iz zemlje navode viši životni standard  i dostojanstveniji život. Kada se govori o dostojanstvenom životu, mladi kroz istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije napominju da su u pitanju ekonomska i socijalna prava, politička i građanska prava, kao i  solidarnost, ali, napominje, i aktivno učešće što je jako važno za ostanak mladih: da oni budu uključeni u donošenje odluka, da se pitaju u vezi onoga što direktno utiče na njihov život.

Iako je pad od 10% u interesovanju za napuštanje zemlje prisutan, bez obzira na razloge, i dalje više od polovine mladih namerava da se iseli iz zemlje, što je, upozorio je, alarmantno.

Kada su u pitanju zemlje u koje mladi žele da se presele, 60% mladih želi da se preseli u zemlje Zapadne Evrope, dok njih 16% tvrdi da bi se preselilo u Sjedinjene američke države, rekao je.

Uroš je naglasio da ne smemo, kao društvo, zanemariti finansijski aspekt ostanka mladih u našem društvu, jer najveži deo mladih smatra da je za pristojan život u Srbiji potrebno između 65 000 i 100 000 dinara neto zarade na mesečnom nivou, što, u odnosu na trenutnu prosečnu zaradu, još uvek ne deluje lako ostvarivo.

 

 

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2021. godinu donosi nove podatke o odlasku mladih iz Srbije, ali i aktivnom učešću, zdravlju, bezbednosti, stanovanju i drugim pitanjima od važnosti za mlade, i biće zvanično predstavljen javnosti na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta 2021.