fbpx
Regionalna saradnja mladih – Šta nas očekuje?

Regionalna saradnja mladih – Šta nas očekuje?

Kada je u pitanju regionalna saradnja mladih Krovnoj organizaciji mladih Srbije predstoje ispunjene nedelje. Tako će članovi i članice KOMS organa u periodu od 29. juna do 5. jula učestvovati  na nekoliko značajnih događaja na nivou Zapadnog Balkana.  

29. juna i 4. i 5. jula predstavnici/ce KOMS-a će učestvovati na Forumu mladih Zapadnog Balkana 2021, pratećem događaju Berlinskog Samita koji će okupiti 80 mladih lidera/ki iz regiona i Evrope. 29. juna, nakon pozdravnog govora i video poruke nemačke kancelarke Angele Merkel, generalna sekretarka KOMS-a, Miljana Pejić će pored generalnih sekretara RYCO i OFAJ i omladinske predstavnice biti panelistkinja na uvodnoj diskusiji Zapadni Balkan danas – izazovi i perspektive – kako stvoriti bolji region ?. Takođe, predstavnici/ce KOMS-a će biti deo radnih grupa i razgovaraće o ključnim izazovima i temama kao što su pomirenje i izgradnja mira, volontiranje, nove veštine za budućnost, održivi razvoj, prelazak iz „Odliva mozgova“ u „Prirast mozgova“ kao i o tome kako povećati učešće mladih. Na kraju Foruma mladi lideri/ke će razviti Regionalnu agendu za mlade, koja će biti predstavljena na Samitu lidera Svetske banke. Ovaj forum organizuju Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Nemačko-francuska kancelarija za mlade (OFAJ) u saradnji sa drugim regionalnim inicijativama i mrežama. 

29. juna predstavnici/ce KOMS-a će biti i deo sastanka koji je usmeren na kreiranje Strategije za period od 2022. do 2024. godine Platforme za saradnju mladih Zapadnog Balkana (WBYCP), a koji se organizuje u saradnji sa Nemačkim krovnim savezom (DBJR). Istog dana generalna sekretarka KOMS-a, Miljana Pejić biće i panelistkinja regionalnog onlajn događaja Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan: šta je to za mlade? 

Najzad, od 30. juna do 2. jula predstavnici/ce KOMS-a će biti deo događaja za mlade u okviru Prespa Forum Dijaloga , koji će se fokusirati na to kako mladi mogu da doprinesu povezivanju regiona kao i perspektivi prekogranične saradnje u svetlu Evropske Unije za Prespa projekat. Takođe, oni će biti deo događaja koji se organizuju u cilju obeležavanja ukidanja rominga među teritorijama Zapadnog Balkana 1. jula, a što predstavlja značajan korak za umrežavanje regiona.

Za nas će ovi dani iziskivati dosta rada i putovanja ali se veoma radujemo umrežavanju i deljenju znanja sa svojim kolegama/koleginicama, kao i ekspertima/kinjama iz regiona i šire.  

Foto:Unsplash