fbpx
Završena prva faza programa Srušimo četiri zida!

Završena prva faza programa Srušimo četiri zida!

Program ‘’Srušimo četiri zida!’’, koji za cilj ima poboljšanje položaja LGBT+ mladih u lokanim sredinama u Srbiji, startovao je ovog meseca. Tokom prethodne dve nedelje, naši izabrani timovi iz pet lokalnih sredina – Vranje, Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja i Sombor, prošli su kroz prvu fazu programa Srušimo četiri zida. Ova faza obuhvatila je tri edukativna treninga – radionice: Na temu prava, položaja i istorijata LGBT+ zajednice i aktivizma, zatim o EU dijalogu i javnom zagovaranju pri lokalnim institucijama, kao i o sprovođenju kratkih istraživanja u lokalnim sredinama.

srusimo cetiri zida ucesnici

Kako je izgledala prva faza programa Srušimo četiri zida?

Na prvom treningu, održanom 12. maja, Aleksandar Savić, koordinator za odnose sa javnošću udruženja ‘’Da se zna!’’ učesnicima i učesnicama programa približio je istorijat aktivizma i LGBT+ zajednice u svetu, ali i u Srbiji, kao i položaj LGBT+ zajednice u Srbiji danas. Sa učesnicima je diskutovao o alfabetu LGBT+ akronima, o problemima i diskriminaciji sa kojima se LGBT+ mladi u Srbiji susreću, kao i o idejama i predlozima za povećanje tolerancije i smanjenje diskriminacije u manjim sredinama.

Drugi trening, održan 17. maja, održala je Milica Škiljević, koordinatorka projekata u Beogradskoj otvorenoj školi. Milica je učesnike i učesnice naučila osnovama EU dijaloga i njegovoj primeni pri zagovaranju pred lokalnim institucijama i donosiocima odluka. Na treningu su mapirane sve relevantne institucije i donosioci odluka koji su od interesa za cilj svakog tima. Takođe, tokom treninga, svaki tim je preciznije definisao temu i cilj koji želi da postigne tokom zagovaračkih kampanja, a teme uključuju obrazovanje, nasilje i diskriminaciju, širenje svesti i tolerancije, zagovaranje za postojanje adekvatne psihološke podrške, i mnoge druge.

Trećim treningom, održanim 20. maja, završena je prva faza Programa, a ujedno započeta i druga. Boban Stojanović, dugogodišnji istraživač i saradnik KOMS-a i autor desetina istraživanja i publikacija, poput Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, učesnicima i učesnicama programa preneo je osnove sprovođenja kratkih istraživanja. Učesnici i učesnice stekli su znanje o vrstama i pristupima istraživanjima, o fokus grupama, desk istraživanjima, anketama i drugim metodama. Takođe, učesnici i učesnice u precizirali teme koje žele da istražuju, kao i pristupe koje će koristiti.

Šta nas čeka u nastavku programa?

Na kraju poslednjeg treninga, timovi su dobili zadatak da u narednih mesec dana sprovedu kratka istraživanja i kreiraju publikacije koje će govoriti o položaju i problemima LGBT+ mladih u navedenim lokalnim sredinama. Publikacije će biti objavljene u junu, simbolično, tokom Meseca ponosa, nakon čega počinje treća faza programa – aktivističke inicijative i zagovaračke kampanje.

Radujemo se daljem toku ovog programa i sigurni smo da će naši timovi u svojim opštinama srušiti četiri zida i omogućiti mladim LGBT+ osobama dostojanstveniji život i veću prihvaćenost od društva u kojem žive.

Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, kroz grant dodeljen Krovnoj organizaciji mladih Srbije. Stavovi izraženi u ovom projektu ne izražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije i Saveta Evrope.