fbpx
Srušimo četiri zida: odabrani timovi iz pet lokalnih zajednica!

Srušimo četiri zida: odabrani timovi iz pet lokalnih zajednica!

Nakon pregleda velikog broja pristiglih prijava, kroz proces selekcije, odabrano je pet timova iz pet opština u Srbiji u kojima ćemo rušiti stereotip o četiri zida i u kojima ćemo tokom narednih pet meseci kreirati bolje okruženje za mlade LGBTI+ osobe!

Odabrane opštine su: Sombor, Kraljevo, Čačak, Vrnjačka Banja i Vranje.

Šta je program Srušimo četiri zida?

Srušimo četiri zida je šestomesečni program koji će odabranim timovima od po troje mladih ljudi iz pet lokalnih sredina iz Srbije pružiti priliku da kroz nekoliko faza – edukativne, istraživačke i zagovaračke, utiču na lokalne donosioce odluka i generalnu javnost o važnosti rešavanja problema LGBT+ zajednice. U završnoj fazi programa, timovi će o stečenim rezultatima i mogućim rešenjima razgovarati na dijalogu sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Učesnici i učesnice će biti kreatori i kreatorke istraživanja, kampanja i zagovaračkih inicijativa uz logističku  podršku KOMS-a.

Kako program izgleda?

Faza 1 – Edukacija

Tokom ove faze, timovi će proći tri onlajn treninga sa ekspertima i ekspertkinjama iz tri relevantne oblasti: osnove položaja i prava LGBT+ zajednice u Srbiji, EU dijalog (strukturirani dijalog), lobiranje i sprovođenje kratkih istraživanja.

Faza 2 – Istraživanje

U ovoj fazi, učesnici i učesnice će primeniti stečeno znanje i, uz mentorsku podršku, sprovesti kratka istraživanja o položaju i potrebama LGBT+ mladih u svojim lokalnim sredinama. Istraživanja će, potom, proći kroz dizajn i naći će se na zvaničnim platformama KOMS-a kao publikacije, te će biti poslata relevantnim institucijama.

Faza 3 – Kampanja i lobiranje

Ova faza obuhvatiće izradu onlajn i oflajn inicijativa i zagovaračkih kampanja za poboljšanje položaja LGBT+ mladih u lokalnim sredinama. Kampanje će se sprovoditi uz podršku KOMS-a, koji će pružiti određeni finansijski doprinos promociji i vidljivosti kampanje, kao i logističku pomoć u kontaktiranju relevantnih institucija i donosilaca odluka.

Faza 4 – Konsultativni proces i dijalog sa Ministarkom za ljudska i manjinska prava

Nakon sprovedenih kampanja, učesnici i učesnice će biti pozvani u Beograd na dvodnevni konsultativni proces radi pripreme za sastanak sa Ministarkom za ljudska i manjinska prava. Nakon konsutativnog procesa, učesnici i učesnice će još jednom doći u Beograd kako bi učestvovali na dijalogu sa Ministarkom za ljudska i manjinska prava.

Početak programa

Timovi  12. maja započinju sa edukativnom fazom programa ”Srušimo četiri zida”, tokom koje će proći tri treninga o pravima i položaju LGBTI+ zajednice u Srbiji, o EU dijalogu i zagovaranju, kao i o sprovođenju lokalnih istraživanja.

Nakon ove faze, timove očekuje posao istraživanja o položajui problemima mladih u svojim lokalnim sredinama, nakon čega će uslediti njihove inicijative i kampanje, dok ih za kraj programa očekuje dijalog sa Ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Svim učesnicima/cama u programu želimo puno sreće i kreativne energije u rušenju četiri zida!

Ovaj projekat finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, kroz grant dodeljen Krovnoj organizaciji mladih Srbije. Stavovi izraženi tokom ovog projekta ne izražavaju nužno zvanične stavove Evropske unije i Saveta Evrope.