fbpx
SAOPŠTENJE: Pružanje podrške inicijativi za usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama

SAOPŠTENJE: Pružanje podrške inicijativi za usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama

Krovna organizacija mladih Srbije ovim saopštenjem pruža jasnu i nedvosmislenu podršku inicijativi za usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Jedna od osnovnih vrednosti za koje se KOMS zalaže jesu poštovanje i afirmacija ljudskih prava svih mladih u Srbiji. Smatramo da donošenje ovog zakona predstavlja korak ka ostvarivanju jednakosti u pogledu prava koja se odnose na penzijsko, zdravstveno i socijalno osiguranje u okviru partnerske bračne i/ili vanbračne zajednice, a koja LGBT+ osobe kroz trenutni zakonodavni okvir ne mogu ostvariti.

Prema podacima iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2020. godinu, čak polovina ispitanika i ispitanica iskazala je protivljenje legalizaciji istopolnih brakova, dok je istovremeno većina mladih bila izložena određenom obliku nasilja i diskriminacije izazvanih mržnjom. KOMS smatra da će upravo postojanje ovakvog zakona doprineti bezbednosti i smanjiti postojeći društveni jaz u pogledu teorije i prakse ljudskih prava LGBT+ mladih u odnosu na ostale mlade u Srbiji.

Nepovoljnost položaja mladih u Srbiji ilustruje činjenica da je više od polovine mladih bilo izloženo nekom obliku diskriminacije, dok je položaj LGBT+ mladih koji su neretko etiketirani, odbačeni od strane društva i/ili svojih porodica, žrtve govora i zločina iz mržnje, utoliko nepovoljniji.

Takođe, ovim putem oštro osuđujemo govor mržnje koji se prikriva pod velom javne rasprave i debate. Podsećamo da govor mržnje nikada ne može biti opravdan slobodom govora već da dugoročno vodi upravo sužavanju slobode misli i govora, ali i ostalim neotuđivim pravima i slobodama.

Dostojanstveniji život, izjednačavanje i poboljšanje položaja svih mladih vidimo kao zajednički cilj za koji je neophodno zalaganje svih građana i građanki Srbije i smatramo da ovaj zakon jeste korak ka ravnopravnijem položaju LGBT+ osoba u odnosu na ostatak populacije.

U skladu sa time, KOMS podržava pružanje doprinosa procesu usvajanja ovog zakona, koji bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima u maju ove godine, a koji značajno može doprineti normalizaciji života LGBT+ mladih u Srbiji.

Na sledećem linku možete da potpišete peticiju koja za sada broji preko 10.000 potpisa:  https://www.peticije.online/peticija_za_usvajanje_zakona_o_registrovanim_istopolnim_partnerstvima

#LjubavJeZakon