fbpx
PRODUŽEN POZIV: MASOVNI ONLAJN KURS (MOOC) „OSNOVE OMLADINSKE POLITIKE OD LOKALNOG DO MEĐUNARODNOG NIVOA“

PRODUŽEN POZIV: MASOVNI ONLAJN KURS (MOOC) „OSNOVE OMLADINSKE POLITIKE OD LOKALNOG DO MEĐUNARODNOG NIVOA“

U okviru zajedničkih aktivnosti Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR, Krovne organizacije mladih Srbije – KOMS i Nacionalne asocijacije Kancelarija za mlade, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta, otvoren je poziv za sve one koji žele da saznaju više o omladinskoj politici od lokalnog do međunarodnog nivoa.

Ukoliko vas je oduvek zanimalo šta je omladinska politika, ko su akteri omladinske politike na lokalnom a ko na nacionalnom i međunarodnom nivou, koji sve dokumenti obuhvataju mlade, šta su akronimi KOMS, NAPOR i NAKZM i koja je njihova uloga, kako ja kao pojedinac/ka mogu da se uključim i doprinesem razvoju politika za mlade onda je ovo pravi kurs za vas. Onlajn kurs pruža omladinskim radnicima/cama, aktivnim mladima i koordinatorima/kama kancelarija za mlade sticanje znanja i veština iz oblasti omladinske politike, razmenu iskustva i umrežavanju na nacionalnom nivou.

Teme koje će se obradjivati na ovom kursu po modulima su:

Modul 1: Osnove omladinske politike – na kome ćete saznati šta je omladinska politika, koji su njeni principi, zašto nam je važna i kako je povezana sa srodnim konceptima (npr. rad sa mladima, aktivizam, omladinski rad i sl.)
Trajanje modula: 22 – 29.03.2021.
Vreme potrebno za učenje tokom modula: ukupno 2 sata

Modul 2: Omladinska politika na nacionalnom nivou – na kome ćete saznati ko su akteri omladinske politike u Republici Srbiji, koja su dokumenta i procesi važni za mlade i omladinsku politiku i na koji način su mladi uključeni u omladinsku politiku u Srbiji.
Trajanje modula: 29.03. – 5.04.2021.
Vreme potrebno za učenje tokom modula: ukupno 3,5 sata

Modul 3: Omladinska politika na lokalnom nivou – podstaći će vas da istražite kako funkcionišu akteri omladinske politike u vašoj lokalnoj zajednici, saznaćete šta je LAP i kako se on izrađuje i implementira, upoznaćete se i sa primerima dobre prakse lokalnih zajednica u kojima se omladinska politika sprovodi u skladu sa principima i vrednostima koje ste upoznali tokom Modula 1.
Trajanje modula: 5 – 14.04.2021.
Vreme potrebno za učenje tokom modula: ukupno 3,5 sata

Modul 4: Omladinska politika na međunarodnom nivou – pomoći će vam da proširite vidike i izvan naše zemlje, saznate kako međunarodne institucije, procesi i dokumenta utiču na omladinsku politiku u Srbiji, koji su aktuelni procesi i programi u koje se možete uključiti i o njima više saznati, kao i šta mladi, udruženja mladih i za mlade i kancelarije za mlade imaju od njih.
Trajanje modula: 14 – 20.04.2021.
Vreme potrebno za učenje tokom modula: ukupno 2 sata

Modul 5: Inkluzivne omladinske politike – na kome ćete saznati koji su principi inkluzivne omladinske politike, kakav je položaj mladih iz osetljivih grupa i koji programi ga mogu unaprediti, a dobićete priliku i da mapirate svoju lokalnu zajednicu i promišljate o načinima na koje različiti lokalni akteri mogu učiniti omladinsku politiku inkluzivnom.
Trajanje modula: 20 – 30.04.2021.
Vreme potrebno za učenje tokom modula: ukupno 3,5 sata


I da, da ne zaboravimo tri vebinara na kojima ćete moći direktno od aktera omladinske politike da čujete šta rade, kako sprovode omladinsku politiku na lokalu i da pitate sve što vas zanima.

Trenerski tim

Kroz ovu avanturu vode vas Ivana Volf, Snežana Bačlija Knoch, Marijana Jović i Aleksandar Trudić. Tokom kursa imaćete priliku i da sretnete mnoge goste koji će govoriti o praksi i kako njihova institucija, organizacija, fondacijamdoprinosi razvoju omladinske politike.


Prijava i selekcija

Svi zainteresovani/e mogu se prijaviti ispunjavanjem prijave do 19.03.2021. u 12:00 časova. Za sve dodatne informacije i pitanja na raspolaganju vam je Bojana Stojković, programska koordinatorka NAPOR, na koju možete kontaktirati na bojana.stojkovic@napor.net ili telefon 066 112228.

Poziv u PDF formatu možete pronaći ovde.