fbpx
Sastanak ministra Udovičića i KOMS-a: Šta čeka mlade u narednom periodu?

Sastanak ministra Udovičića i KOMS-a: Šta čeka mlade u narednom periodu?

Prostorije Krovne organizacije mladih Srbije, u četvrtak 25. februara, posetio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i tom prilikom se sastao sa članovima KOMS tima.

Pored obilaska KOMS prostorija, održan je sastanak sa ministrom, Ivanom Dukić posebnom savetnicom ministra, pomoćnicom ministra za omladinu Snežanom Žugić, Snežanom Klašnjom savetnicom ministra, Nemanjom Svjetličićem šefom kabineta dok su u ime KOMS-a sastanku prisustvovali predsednik Upravnog odbora Uroš Savić Kain, članice UO Jovana Božičkovič i Maša Vračar i Miljana Pejić, programska menadžerka.

Teme sastanka odnosile su se na izmenu i dopunu Zakona o mladima, pokretanje procesa donošenja Akcionog plana Nacionalne strategije za period od 2021. do 2023.  godine kao i pitanja prostora za mlade. Ovaj sastanak usledio je kao nastavak održanog Dijaloga mladih sa ministrom omladine i sporta, u decembru 2020. godine, i imao je za cilj konkretizaciju preporuka i predloga dobijenih na održanom Dijalogu.

Nakon prve sednice novoformiranog Saveta za mlade, Ministarstvo se obavezalo da će poduzeti neophodne korake za pokretanje postupka izmena i dopuna Zakona o mladima i da će nastojati da ovaj proces bude u okvirima koje je ministar najavio na Dijalogu sa mladima održanom u decembru 2020., a koji podrazumevaju završetak ovog procesa do kraja trećeg kvartala ove godine. I Ministarstvo prepoznaje značaj uključivanja mladih sa lokala, a KOMS će kroz svoju mrežu organizacija članica pružiti dodatnu podršku u ovom procesu, istakao je Uroš Savić Kain.

KOMS kao krovni savez koji identifikuje, predlaže i zagovara mere za poboljšanje položaja svih mladih ističe kako je niz  podnetih predloga u prethodnom periodu i usvojen od strane Ministarstva omladine i sporta.  

Prepoznata je potreba da se obezbede adekvatni prostori za mlade i prvi korak je podrška razvojnim projektima kroz koju će eksperti kreirati studiju izvodljivosti koja će predložiti najbolja rešenje, kada su u pitanju omladinski centri i klubovi.

Na inicijativu KOMS-a, uvećana su budžetska sredstva za mlade za 11,5% što predstavlja prvi korak u osiguranju kvaliteta i dostupnosti programa za sve mlade. Takođe povećan je iznos i broj stipendija, što je još jedan podsticajni mehanizam za izuzetne mlade koji su u sistemu obrazovanja.

KOMS se obavezao da dostavi predloge mera I njihove prioritizacije Ministarstvu, dok se Ministarstvo obavezalo da blagovremeno pokrene procese od značaja za položaj mladih o kojima je na današnjem sastanku bilo reči.