fbpx
Saopštenje: KOMS najstrože osuđuje nasilje nad ženama #nistesame

Saopštenje: KOMS najstrože osuđuje nasilje nad ženama #nistesame

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) ovim putem najstrože osuđuje nasilje nad ženama.

Usled brojnih slučajeva rodno zasnovanog nasilja, posebno onih u kojima su mlade žene žrtve seksualnog uznemiravanja i silovanja, Krovna organizacija mladih Srbije izdaje Saopštenje za javnost.

Ovom prilikom pozivamo sve relevantne aktere, ali i sve građane i građanke Srbije, da zajedničkim naporima preduprede bilo kakve pokušaje nasilja nad svojim sugrađanima/kama, kao i da ulažu dodatne napore u podizanje svesti o važnosti rodne ravnopravnosti i očuvanja bezbednosti i zdravlja mladih.

Sigurnost, mentalno i fizičko zdravlje mladih, a pogotovo mladih žena koje su u većem riziku od nasilja i diskriminacije, moraju biti postavljene kao prioritetne teme u društvu.  Evidentno je da je u svetlu sadašnje situacije neophodno posvetiti mnogo više pažnje razumevanju uzroka nasilja, prevenciji nasilja nad mladima, naročito nad maloletnim licima i posebno razumevanje i pružanje podrške mladima koji se suočavaju sa nasiljem.

Jedan od najalarmantnijih podataka dobijenih u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u 2020. godini, jeste da je 82% mladih svedočilo nasilju, 65% mu je bilo izloženo, a samo trećina mladih je prijavila nasilje. Uzroci ovakvog stanja se mogu tražiti i u javnom diskursu koji neretko opravdava nasilje i relativizuje krivce. Svedoci smo toga da se javno iznose stavovi u kojima se žrtva okrivljuje za pretrpljeno nasilje, međutim, nasilje nikada ne može biti krivica žrtve već isključivo počinioca, kao i celokupnog sistema koji pred nasiljem zatvara oči.

Odgovori institucija i medija ključni su u situacijama zlostavljanja i u borbi protiv seksizma, mizoginije i seksualnog nasilja. Tabloidni mediji dosledno i iscrpno prate samo intrigantne slučajeve u kojima su mladi ljudi počinioci ili žrtve krivičnih dela, često ne poštujući etička načela i Kodeks novinara Srbije, te narušavajući privatnost i reviktimizujući žrtve. Iz tog razloga ovim putem podržavamo sve zaposlene u relevantnim institucijama koji ovakvim slučajevima pristupaju senzibilisano, kao i medije koji izveštavaju objektivno i uzdržavaju se senzacionalizma.

KOMS ovim putem pruža podršku svim mladim ženama koje su istupile protiv počinioca i bore se protiv opresivnog okruženja, kao i puno razumevanje i podršku onim ženama koje se još uvek nisu odvažile da urade isto. #nistesame