fbpx
KOMS i Mladi u godini pandemije

KOMS i Mladi u godini pandemije

Godinu 2020. koju su obeležili pandemija, virtualni svet, zoom i onlajn aktivnosti, zaokružili smo Novogodišnjim specijalom: Mladi u godini pandemije.  

Kroz razgovore sa sagovornicima i sagovornicama iz omladinskog sektora, medija i sveta YouTube-a,  predstavili smo šta je značila ova godina za mlade i sa kojim izazovima su se suočavali, kako mladi tako i oni koji su radili sa njima. 

Kako je pandemija uticala na YouTube, koji su to novi sadržaji koji su se pojavili kao i koji su novi trendovi – predstavili su nam saradnici/ce na našim aktivnostima (YouTube škola i HiljaduZato youtube kanal) – Jelena Radović i Viktor Mihajlović. 

Kroz video sadržaje  predstavili smo 2020. godinu u Krovnoj organizaciji mladih Srbije, istraživanja koja smo sproveli, aktivnosti i projekte koje smo realizovali, prikazali smo mlade koji učestvuju u našim aktivnostima kao i naš tim! 

Zanimalo nas je kako je pandemija uticala na omladinske portale. Predstavnice Mingl-a – Jelena DadićOblakodera – Marina Zec i YouthVibes-a – Marija Zorić, predstavile su nam omladinske portale i koje to sadržaje plasiraju putem svojih portala, kao i zašto su sadržaji za mlade važni. 

Kada govorimo o pandemiji – moramo spomenuti i naše istraživanje – Život mladih u Srbiji: Uticaj KOVID-19 pandemije, ali smo istakli jednu temu – temu obrazovanja u COVID-19 dobu. Anja Jokić predstavila je rezultate istraživanja iz ove oblasti, kao i preporuke koje su nastale – najčešće komentare mladih upućene na obrazovanje, izazove kao i dobre prakse i srednjoškolaca/ki i studenata/kinja. 

Ono na čemu nastavljamo da radimo jesu i Dijalozi mladih sa institucijama – Miljana Pejić predstavila je šta smo do sada ostvarili u polju dijaloga kao i zašto su dijalozi važni, zašto je bitno uključiti mlade u procese donošenja odluka. Predstavljeni su dijalozi koje smo do sada realizovali, i najavljeni su oni koji nas očekuju. 

U razgovoru sa generalnim sekretarom KOMS, Stefanom Đorđevićem napravila se jedna retrospektiva decenije KOMS! U martu 2021. obeležićemo 10 godina postojanja Krovne organizacije mladih SrbijeŽeleli smo da drugi čuju da li smo na dobrom putu ka ostvarivanju onoga što je misija i vizija KOMS, gde smo na tom putu, šta smo do sada ostvarili, dotakli smo se i teme šta nas očekuje u narednom periodu. 

Za kraj, mladi aktivisti iz udruženja AdFinesCultus pripremili su nam muzički program! 

Ovaj Novogodišnji specijal moderirali su članica i član Upravnog odbora KOMS – Jovane Božičković i Đorđa Plavšića. 

Pozivamo vas da pogledate celu emisiju i ostanete uz nas i u narednim godinama i pridružite nam se u borbi za bolji položaj i aktivnije učešće mladih u Republici Srbiji. 

 

 

Novogodišnji specijal realizuje Krovna organizacija mladih Srbije u okviru projekta Young Media – Media for and with young people, u saradnji sa DW Akademie i uz podršku Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju.