fbpx
Istraživanje: Mladi i preduzetništvo

Istraživanje: Mladi i preduzetništvo

U utorak, 22. decembra u Medija centru, održana je konferencija za medije povodom predstavljanja istraživanja ”Mladi i preduzetništvo” koje je sprovedeno kroz EU projekat „Naša zajednica, naša budućnost“ – Veća saradnja i zapošljavanje mladih“ za bolje razumevanje nezaposlenosti mladih.

Konferenciju je otvorila Nevena Nikolić, koordinatorka omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava, uvodom o projektu i njegovom značaju, kao i o ostalim aktivnostima projekta. Miloš Stančić, istraživač, predstavio je metodologiju istraživanja, kao i poteškoće na koje su istraživači/ce naišli tokom istraživanja.

Rezultate istraživanja, i preporuke koje su nastale, predstavila je Milica Borjanić, programska koordinatorka KOMS.

Prema podacima iz istraživanja procenat nezaposlenih mladih osoba iznosi oko 20% od ukupnog nezaposlenog stanovništva. Najveći broj mladih kao jedan od osnovnih razloga za samozapošljavanje navodi da nisu mogli da pronađu posao za platu, a novac za započinjanje sopstvenog posla su dobili od porodice ili prijatelja. Pored analize preduzetništva mladih, istraživanje sadrži i preporuke za unapređenje politika za razvoj preduzetništva.

Glavna svrha ovog istraživanja jeste podizanje svesti šire javnosti, kao i privrednih subjekata i mladih nezaposlenih osoba, i da ono treba da pruži bolje razumevanje položaja mladih u sferi samozapošljavanja i identifikuje izazove sa kojima se ovi mladi suočavaju. Istraživanjem su donete konkretne preporuke, koje će biti upućene Vladi Srbije, državnim institucijama i organizacijama koje se bave zapošljavanjem i podsticanjem samozapošljavanja. Cilj istraživanja i iznesenih preporuka jeste kreiranje boljih uslova za samozapošljavanje nezaposlenih mladih, te otklanjanje prepreka koje se tiču nedostatka uslova za započinjanje sopstvenog biznisa. Opšti cilj istraživanja jeste poboljšanje dugoročne zapošljivosti mladih u Srbiji.

Istraživanje u PDF formatu možete preuzeti ovde.