fbpx
Održan prvi Dijalog sa mladim poslanicima

Održan prvi Dijalog sa mladim poslanicima

Krovna organizacija mladih Srbije uspešno je realizovala prvi Dijalog sa mladim poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije. Dijalog je održan 18. novembra od 18 časova u prostorijama Centra za kulturnu dekontaminaciju u hibridnom režimu – mladi su imali priliku da pitanja pošalju poslanicima putem online formulara, a poslanici su na njih odgovarali u prenosu uživo, koji su gledaoci imali priliku da prate na fejsbuk stranici i jutjub kanalu KOMS.

Na Dijalogu su govorili poslanici Uglješa Marković i Nándor Kiss, dok je dijalog moderirala Milica Borjanić, programska koordinatorka KOMS. Dijalogom su obuhvaćene četiri teme – nezaposlenost, obrazovni sistem, nepoverenje u institucije i mali uticaj mladih na proces donošenja odluka.

Nándor Kiss, predstavnik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će se fokusirati na rad sa nacionalnim manjinama, ali da mu je važno da se bavi politikom cele zemlje u kojoj je rođen. Želi da doprinese rešavanju ključnih problema sa kojima se suočavaju građani Srbije, a posebno pitanjem obrazovanja, odnosno, činjenicom da mladi nemaju kako da iskoriste i primene znanje koje su prikupili – da nađu adekvatan posao prilikom izlaska iz sistema obrazovanja.

Uglješa Marković, predstavnik poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije, kaže da mu je ambicija bila da se bavi društvenim radom koji može da doprinese poboljšanju situacije celog društva, a kaže i da želi da se u Skupštini čuje glas mladih i čuju njihovi problemi i potrebe, iako će svoj mandat posvetiti svim građanima.

Na pitanje o tome šta misle o formiranju Odbora za mlade u Skupštini, Uglješa vidi sprovođenje te inicijative mogućom i da je ovaj istorijski maksimum mladih koji čine saziv skupštine idealna situacija za sprovođenje ovog procesa i on bi lično podržao ovu ideju. Nandor, s druge strane, ne bi organizovao poseban odbor za to, već bi u svakom odboru obezbedio mesto za predstavnika mladih, kako bi oni imali mogućnost da daju glas za sve probleme.

Uz snažnu inicijativu tima KOMS, ostvarena je saradnja sa mladim poslanicima koja, kako tvrdi Milica Borjanić, predstavlja samo početak dugoročne saradnje i dijaloga sa velikim brojem mladih u novom sazivu Narodne skupštine.