fbpx
Realizovana Škola insta aktivizma – Na tap od promene!

Realizovana Škola insta aktivizma – Na tap od promene!

Od 26. septembra do 10. oktobra, Krovna organizacije mladih Srbije realizovala je Školu insta aktivizma u okviru koje je 20 kreativnih mladih od 15 do 22 godina dobilo priliku za druženje i učenje. Radionice su bile organizovane vikendom i putem Zoom platforme, a kroz rad sa trenerkinjama i uz primenu kreativnih metoda, učesnici/ce su naučili više o online aktivizamu, zagovaranju i omladinskoj politici; vođenju društvenih mreža kao i·kako da koriste medije i društvene mreže kako bi pokrenuli promenu.

26. i 27. septembra učesnici/ce su sa trenerkinjom Milicom Škiljević iz Beogradske otvorene škole – BOŠ, radili i učili na temu omladinskog aktivizma i time postaviti temelj dalji rad. Oni su tadi mapirali mesto koji mladi imaju u sistemu Republike Srbije, kao i mesto u njihovim lokalnim zajednicima i mogućnosti za njihovo buduće aktivističko delovanje.

03. i 04. oktobra sa njima je radila novinarka, aktivistkinja i radijska voditeljka Radio Beograd 202, Lana Nikolić. Lana je sa učesnicima/cama pričala o društvenim mrežana i aktivizamu, vrednostima i porukama koje želimo da pošaljemo, načinom na koji se vodi analitika društvenh mreža, ali i odgovornosti za postavljeni sadržaj.

05. oktobra i u okviru finalne radionice, Školi se pridružila Marina Zec, urednica Oblakoder-a koja je učesnike/ce upoznala sa onlajn aktivizmom koji je prisutan u medijima i sadržajima koji su medijima atraktivni, kao i pomogla im da usvoje znanja o komunikaciji sa medijima kroz praktičan rad.

U okviru Škole insta aktivizma, mladi su još dobili priliku i da se družiš sa sa svojim vršnjacima iz cele Srbije i da sa njima razgovaraju o svojim interesovanjima, preprekama sa kojima se kao mlade osobe susreću i temama koje smatraju važnim, među kojima su se posebno izdvojile teme mentalnog zdravlja i rodne ravnopravnosti.

Krovna organizacije mladih Srbije je Školu insta aktivizma realizovala u okviru programa Young Media – Media for and with young people, u saradnji sa DW Akademie i uz podršku Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju.