fbpx
Mladi protiv zločina iz mržnje – Osvesti se, posveti se

Mladi protiv zločina iz mržnje – Osvesti se, posveti se

Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji nastavila je sa realizacijom aktivnosti u cilju edukacije mladih o borbi protiv zločina iz mržnje u okviru projekta Osvesti se, posveti se – mladi protiv zločina iz mržnje, koji za cilj ima da mlade širom Srbije upozna sa temom zločina iz mržnje i obezbede im neophodna znanja u oblasti prevencije, ali i upozna ih sa mehanizmima zaštite ukoliko se nađu u ulozi žrtve pred zločinima iz mržnje.

Kako bismo razvili i koristili metode prevencije i zaštite mladih neophodno je da povećamo nivo razumevanja ovog problema, iz tog razloga smo u septembru i oktobru, virutalno posetili pet gradova i okruga i to: Niš i Niški okrug; Kragujevac i Šumadijski okrug; Beograd i Beogradski okrug; Šid i Sremski okrug kao i Suboticu i Severnobački okrug i tom prilikom sa učesnicima razgovarali na teme zločina iz mržnje u sajber okruženju, zločina iz mržnje zasnovan na ksenofobiji i zločina iz mržnje zasnovan na rodu/sekusalnosti. Kroz pet online događaj eksperti/kinje i članovi/ce KOMS tima razgovarali su sa preko 100 učesnika/ca, među kojima su bili mladi, pedagozi/pedagoškinje, predstavnici/ce lokalnih organizacija civilnog sektora i lokalnih institucija.

U okviru dogđaja smo i mi slušali mlade, te su oni sa nama podelili svoja iskustva sa nasiljem motivisanom rasom, nacionalnošću, polom, identitetom, seksualnom orijentacijom i slično ali su nam rekli i o različitosti, toleraniciji i solidarnosti i njihovoj važnosti za jedno društvo.

Ovoj temi ćemo i u narednom period nastaviti da posvećujemo pažnju, pa ćemo do kraja novembra posetiti još pet gradova i okruga kako bi sa mladima razgovarali dodatno o zločinima iz mržnje zasnovan na rodu/sekusalnosti, ali i o zločinima iz mržnje prema manjiskim grupama. O mestima koje ćemo digitalno posetiti, kao i onima koji će sa vama razgovarati u okviru događaja ćemo vas kao i do sada svake nedelje obaveštavati putem naših društvenih mreža.

U narednom periodu očekuju nas sledeće lokacije, a teme o kojima ćemo govoriti jesu Zločini iz mržnje zasnovani na rodu/seksualnosti i Zločini iz mržnje prema manjinskim grupama:

28. oktobar – Novi Sad i Južnobački okrug
4. novembar – Smederevo i Podunavski okrug
11. novembar – Požarevac i Braničevski okrug
18. novembar – Negotin i Borski okrug
25. novembar – Vranje i Pčinjski okrug

Dodatno, i iz razloga što nam je bitno da znamo kako je pandemija utiče na mlade, takođe uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, KOMS je sproveo i istraživanje o uticaju COVID-19 na mlade. Ono će uskoro biti objavljeno, a analiziraće i mapiraće perspektivu i položaj mladih ljudi u kontekstu COVID-19, njihovu zabrinutosti ali i potencijal da doprinesu društvu, kao i praktične preporuke koje se baziraju na multisektorskoj angažovanosti.