fbpx

Realizovan prvi deo digitalne razmene mladih: Moj svet zavisi od nas

Od 24. do 30. avgusta 2020, putem Zoom-a, realizovan je prvi deo digitalne razmene mladih i obuke Moj svet zavisi od nas Krovna organizacija mladih Srbije, zajedno sa partnerima iz Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, našim trenerom i trenerkinjom organizovala je u ovoj nedelji pet radionica za preko 20 mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  

Oni su u ovom period predstavili sebe, ali i zajednice iz kojih dolaze, naučili više o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, kao i samim ljudskim pravima. Dodatno, oni su razgovarali o tome šta za njih predstavlja kultura, o vezi između različitih aktera u društvu, kao što su mediji, civilno društvo, građani i vlast, ali i o aktivnom učešću mladih u procesima donošenja odluka. Takođe, ovaj deo obuke je poslužio učesnicima i učesnicima da se međusobno upoznaju i druže sa svojim vršnjacima iz različitih zajednica iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i da se po svemu sudeći zabave.

Zajedički rad i edukaciju, naši učesnici, ali i mi kao organizatori rado delimo na društvenim mrežama, pa nas putem facebook-a, instagram-a, twitter-a i linkedin-a, možete pratiti i u narednim nedeljama i tako saznati još više o razmeni mladih i obuci Moj svet zavisi od nas.

Projekat Kultura dijaloga, koji zajedno sprovode Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, a u okviru kog se realizuje razmena mladih ima za cilj razvoj lokalne zajednice kroz kreiranje podsticajnog okruženja za mlade koje obuhvata podršku aktivnom učešću različitih grupa mladih i njihov dijalog sa donosiocima odluka. Program uključuje mlade iz Srbije i BiH i fokusiran je na njihovo osnaživanje i spremnost na interkulturalni dijalog i motivisanost za aktivno učešće na lokalnom nivou i nastoji da doprinese razvoju dijaloga između različitih grupa mladih i dijaloga između mladih i donosioca odluka.

Opšti cilj zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ jeste stvaranje dodatnog prostora za konstruktivni dijalog između različitih zajednica, kao i između građana/ki i njihovih najviših izabranih liderki/a, promovišući na taj način miroljubivu koegzistenciju, jačanje poverenja i istinsko poštovanje različitosti. Ova inicijativa pokrenuta je 2014. godine nakon sastanka Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost“ sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u BiH, Crnoj Gori i Republici Srbiji, uz financijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (UN PBF).