fbpx
#Odlučionice Kuršumlija: Inicijativa koja dobro zvuči

#Odlučionice Kuršumlija: Inicijativa koja dobro zvuči

Peta stanica programa #Odlučionice je Kuršumlija! 15. i 16. septembar KOMS tim je proveo u Kuršumliji, kako bi podržao inicijativu mladih za osnivanje omladinskog kluba u Kuršumliji. 

Kuršumlija je mesto na Jugu Srbije i broji, prema proceni, nešto više od 2000 mladih, koji uprkos činjenici da ovoj opštini nedostaju ustanove kulture i sigurni prostori za mlade, ipak uspevaju da se izraze kroz ulične svirke, neformalne edukacije i lokalni aktivizam.

Tim povodom organizacija Ad Fines Cultus, aktivni mladi iz Kuršumlije i lokalna Kancelarija za mlade prikupljaju podršku svojih sugrađana za osnivanje Omladinskog kluba, za šta je neophodna institucionalna podrška lokalne samouprave. Zbog toga je u utorak, 15. septembra, održan inicijalni sastanak sa predsednikom opštine Kuršumlija gde su mladi i njihovi predstavnici izneli svoj zahtev kao i primere dobre prakse iz drugih opština i gradova gde je otvaranje omladinskih klubova značajno unapredilo položaj mladih.

Predsednik opštine Kuršumlija, Radoljub Vidić, na sastanku sa mladima je izneo lični stav da je ovakav prostor za mlade neophodan Kuršumliji i u ime lokalne samouprave obećao da će pokušati da pronađu prostorije koje se mogu prenameniti u skladu sa potrebama mladih.

Ovakvo obećanje je samo prvi korak, zbog čega su mladi odlučili da svoju inicijativu iznesu pred sugrađane. Sutradan, 16. septembra, održali su uličnu akciju u kojoj su delili flajere sa informacijama o potrebama mladih u ovom mestu, kao i Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji. Ono što je posebno privuklo pažnju građanima Kuršumlije jeste pristup mladih ljudi koji su celu akciju organizovali u pozitivnom tonu kroz uličnu sviruku.

Lokalne inicijative se realizuju u okviru programa #Odlučionice koji se sprovodi kroz projekat  “Glas  mladih  u demokratskim procesima” koji   Krovna  organizacija  mladih  Srbije  realizuje u  saradnji sa  Beogradskom  otvorenom  školom – BOŠ u  okviru  programa  “Civilno   društvo    za   unapređenje   pristupanja  Srbije  Evropskoj  Uniji”, uz podršku Švedske. 

https://www.instagram.com/p/CFO5o5FJDD6/