fbpx

Mladi i ljudska prava 2.0 – Кorak bliže mehanizmima Ujedinjenih nacija

Mehanizam je ponovo pokrenut

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava u junu ove godine pokrenuo je program pod nazivom „Mladi i ljudska prava 2.0 – Кorak bliže mehanizmima Ujedinjenih nacijaˮ, a na kom je Krovna organizacija mladih Srbije partner.

Proces koji je započet prošle godine, nastavlja se i nastoji da ode korak dalje ka osnaživanju organizacija mladih i za mlade za prepoznavanje potencijala koji imaju mehanizmi Ujedinjenih nacija. I ove godine nastaviće se rad na osnaživanju organizacija mladih i za mlade za kreiranje prvog alternativnog izveštaja o ljudskim pravima mladih iz Republike Srbije pred Komitetom za ekonomska, socijalna i kulturna prava Ujedinjenih nacija.

Mladi u Srbiji danas izloženi su mnogim problemima koji ih sprečavaju da ostvare svoje elementarne i razvojne potrebe. Usled činjenice da je duplo više mladih nezaposleno u odnosu na opštu populaciju, kao i to da je stopa odlaska mladih iz zemlje na godišnjem nivou jako visoka ili da je njihova zastupljenost u medijima daleko od dovoljne, jasno je da je ostvarivanje ljudskih prava mladih poseban izazov, pa je sveprisutniji trend diskusije o ljudskim pravima mladih (eng. youth rights) i o tzv. omladinskoj perspektivi ljudskih prava.

Program „Mladi i ljudska prava 2.0“ trajaće pet meseci tokom kojih će biti realizovan niz aktivnosti u Beogradu i drugim gradovima i opštinama u Srbiji. Kroz treninge, radionice, panel diskusije i zagovaranje za bolji položaj mladih, želimo da mladima približimo ljudska prava, kao i da ih osnažimo da ih ostvare.

Treninzi za predstavnike/ce organizacija mladih i za mlade, razgovori sa mladima, panel diskusije i zagovaranja za bolji položaj mladih samo su neke od aktivnosti koje vas očekuju u okviru programa „Mladi i ljudska prava 2.0 – Кorak bliže mehanizmima Ujedinjenih nacijaˮ. Posebni fokus ovog programa biće teme vezane za ekonomska, socijalna i kulturna prava mladih.

Program se finansira iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2020. godinu“.