fbpx

POZIV: Prijavi se za razmenu mladih u okviru projekta Kultura dijaloga

Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju najmlađe mlade, uzrasta od 15 do 20 godina, da se prijave i učestvuju u realizaciji razmene mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine i obuke Moj svet zavisi od nas. Obuka se realizuje u okviru projekta Kultura dijaloga, kao deo Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost, koji sprovode agencije Ujedinjenih nacija.

Mi mlade vidimo kao pokretače promena u svojim zajednicama, energiju koja nam je neophodna da se dalje razvijamo i unapređujemo naše društvo, inicijatore i inicijatorke, predvodnike i predvodnice akcije i one koje donose odluke o svojoj budućnosti. Verujemo da mladi nisu ukras već aktivni građani i građanke i zato želimo da baš TI budeš deo našeg novog tima od 24 mladih aktivista i aktivistkinja iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su spremni da razvijaju svoja znanja i veštine kako bi od svog lokalnog okruženja stvorili bolje mesto za sebe i svoje vršnjake.

Ukoliko smo te zainteresovali, probaćemo da odgovorimo na neka ključna pitanja koja mislimo da sada imaš:

  1. Šta to konkretno dobijam ako učestvujem u ovoj razmeni i obuci?
  • Pre svega, imaćeš priliku da upoznaš druge inspirativne mlade ljude, da razgovaraš i da se družiš sa svojim vršnjacima iz različitih zajednica iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da kroz radionice, kreativne metode i druženje naučiš kako da realizuješ svoje ideje.
  • Drugo, naučiš šta je to aktivizam i koji oblici aktivizma postoje, kako da prepoznaješ probleme različitih grupa mladih, koji su ključni akteri u tvojoj zajednici koji rade na poboljšanju položaja mladih u najrazličitijim oblastima. Imaćeš priliku i da neposredno obiđeš najuspešnije lokalne omladinske zajednice u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
  • Saznaćeš iz prve ruke i koji su to načini za rešavanje problema na koja ti možeš uticati, jer će u određenim delovima obuke sa tobom raditi i donosioci odluka iz različitih lokalnih zajednica. Uz njihovo mentorstvo moći ćeš kasnije da doprineseš svojoj lokalnoj zajednici, pokreneš društvene promene i postaneš pravi mladi heroj/ka.

Želimo da povežemo mlade koji su motivisani da budu nosioci promena i mladi lideri/ke u svom okruženju. Želimo da znaš kome možeš da se obratiš kako bi realizovao/la super ideju obnove školskog igrališta ili kako bi organizovao ekološku akciju u svom gradu. Želimo da znaš da različite grupe mladih imaju različite potrebe i navike, ali da je baš u toj različitosti lepota i šansa za tvoj lični i razvoj društva.

  1. Kada se razmena organizuje i na koji način će se program realizovati?

Razmena Moj svet zavisi od nas održaće se u periodu od 5. do 16. avgusta 2020. godine i organizovaćemo je na više mesta kako bi se neposredno upoznao/la sa što više lokalnih zajednica i mladima iz njih:

  • I deo obuke od 5. do 10. avgusta u Vrnjačkoj Banji;
  • U jednom danu, 10. avgusta organizovaćemo Studijsku posetu lokalnim zajednicama koje su dobar primer omladinskog aktivizma;
  • II deo obuke, od 10. do 16. avgusta u Tuzli.

Učesnici/e će na različite lokacije putovati organizovanim prevozom.

Takođe, biće nam najvažnije da, sprovodeći ovu aktivnost, ne dovedemo u rizik zdravlje učesnica/ka, trenerskog tima, kao i naših zaposlenih, te ćemo preduzeti sve preporučene mere zaštite kako bismo održali obuku u bezbednim uslovima. Ukoliko dođe do pooštravanja mera država usled pandemije virusa COVID-19 koje onemogućavaju organizaciju fizičke razmene, organizatori će održati obuku preko onlajn platformi.

  1. Ko je taj novi tim mladih?

Za učešće možeš da se prijaviš ako si mlada osoba i nisi još uvek napunio/la 21 godinu. Ukoliko nemaš mnogo volonterskog iskustva i nisi do sada radio/la ništa slično, ne brini i slobodno se prijavi. Važna nam je tvoja motivacija i želja da učiš i razvijaš sebe i svoju lokalnu zajednicu. Posebno te ohrabrujemo da se prijaviš ukoliko nisi imao prilike da u prethodnom periodu putuješ i ukoliko pripadaš osetljivim grupama mladih. Za učešće mlađih od 18 godina biće nam neophodna saglasnost roditelja ili staratelja, na obrascu koji ćemo dostaviti naknadno selektovanim učesnicima/ama.

  1. Super ti je sve ovo, pa se pitaš kako da se prijaviš?

Dovoljno je samo da popuniš formular koji se nalazi ovde.

Prijave traju do 26. jula 2020. godine. O rezultatima selekcije obavestićemo te najkasnije do 31. jula.

Učešće na ovom događaju je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj, hranu i radioničarski materijal tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.

Oficijalni poziv možete pronaći i u PDF formatu.

Ako imaš još neko pitanje, slobodno piši našoj programskoj asistentkinji Anji Jokić na mejl: anja.jokic@koms.rs ili je pozovi radnim danima od 9 do 17 časova na: +381 69 738 445.

Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine sprovode projekat Kultura dijaloga u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).​