fbpx

KOMS, mladi i regionalna saradnja – ,,Dijalog za budućnost”

11. juna 2020 u Beogradu, predstavnici/e Krovne organizacije mladih Srbije su u okviru zajedničkog regionalnog programa ,,Dijalog za budućnostpotpisali ugovor o finansijskoj podršci UNICEF Srbija za implementaciju međudržavnog projekta koji za cilj ima unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

„Promocija i poštovanje kulturne različitosti regiona put je za održivu budućnost i otvoren dijalog. Nijedan dijalog nije moguć bez uzajamnog poštovanja. Jačanje međuljudske solidarnosti i dobrobiti zajednice u celini je ključna vrednost i podrška na koju se svako društvo oslanja, posebno u kriznim situacijama poput pandemije koja je zadesila celi svet. Veća socijalna kohezija ključna je za osiguravanje potpunog sprovođenja koncepta Ne ostavljaj nikoga iza sebe – Leave No One Behind. Jednako je važna i uloga obrazovanja i kulture u povezivanju mladih i promovisanje važnosti njihove uloge u jačanju socijalne kohezije “, izjavila je Francoise Jacob, Stalna Koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Od 106 predloga projekata koji su dostavljeni u okviru javnog poziva za dostavljanje predloga, 6 je onih koji su selektovani iz Srbije, a među njima i projekat Krovna organizacije mladih Srbije – Kultura Dijaloga, koji će biti implementira sa parnerima iz BiH, Vijećem mladih Federacije Bosne i Hercegovine. Projekat za cilj ima razvoj lokalne zajednice kroz kreiranje podsticajnog okruženja za mlade koje obuhvata podršku aktivnom učešću različitih grupa mladih i njihov dijalog sa donosiocima odluka.
On će uključiti 30 mladih iz Srbije i BiH u program osnaživanja koji je fokusiran na njihovu spremnost na interkulturalni dijalog i motivisanost za aktivno učešće na lokalnom nivou i on treba da doprinese razvoju dijaloga između različitih grupa mladih i dijaloga između mladih i donosioca odluka.

Opšti cilj zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije” jeste stvaranje dodatnog prostora za konstruktivni dijalog između različitih zajednica, kao i između građana/ki i njihovih najviših izabranih liderki/a, promovišući na taj način miroljubivu koegzistenciju, jačanje poverenja i istinsko poštovanje različitosti. Ova inicijativa pokrenuta je 2014. godine nakon sastanka Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Zajednički regionalni program “Dijalog za budućnost” sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa državnim institucijama u BiH, Crnoj Gori i Republici Srbiji, uz financijsku podršku Fonda UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

#DijalogZaBuducnost

Foto | UNCT Serbia / Emil Vaš