fbpx
KZM Čačak: budite turisti u svom gradu!

KZM Čačak: budite turisti u svom gradu!

Nekako smo okruženi potrebom da promenimo svoje lokalne zajednice na bolje, zaboravili da uživamo u onome što u našem okruženju već postoji. Što bi moglo da nas inspiriše i prikaže naše lokalno okruženje iz jednog novog, lepšeg ugla.  Mladi iz Kancelarije za mlade Čačak su u tome prepoznali potencijal i organizovali akciju pod nazivom “Okreni pedalu, kreni ka muralu” ili kako organizatori vole da kažu: “Turista u svom gradu”.

Saznali smo da je ova akcija zapravo podrazumevala dve ture u Čačku: biciklističku i pešačku, a članovi/ce Kancelarije za mlade Čačak su nam približili kako su ture izgledale. Njihovu priču čitajte u nastavku:

Prva tura podrazumevala je biciklijadu odnosno volonteri Kancelarije za mlade zajedno sa ostalim zainteresovanim građanima vozili su bicikle gradom, obilazeći murale sa našom istaknutom umetnicom Olgicom Terzić koja je i sama učestvovala u izradi pojedinih murala i koja nam je za svaki posećeni mural govorila o imenima umetnika, tehnikama izrade i raznim zanimljivostima vezanim za iste. Grad Čačak je jedan od gradova sa najvećim brojem murala. Bicikle koje su vozili volonteri sa građanima besplatno nam je ustupilo JKP Parking servis Čačak. Pored novijih murala, čiji veliki broj je izrađen u prethodne 2 godine, obišli smo i prvi mural koji je nastao u Čačku sada već davne 1989. pod nazivom „Evolucija“, a nakon završene biciklističke ture, započela je i pešačka.

Drugi deo mini turističke ture vodila je Snežana Ristanović, licencirani turistički vodič iz Čačka. Govorila je o tome kako je društveni život Čačka izgledao početkom prošlog veka, o životu vojvode Stepe Stepanović, porodici Kren, zabavama u Čačku i njegovim starim vremenima. Učesnici su pomno slušali Snežanino vrlo zanimljivo izlaganje, a na samom kraju ture, saznali smo i detaljnije informacije o Rimskim termama koje se nalaze u samom centru grada, Narodnom muzeju, Crkvi, Galeriji Nadežde Petrović, Istorijskom arhivu i Gimnaziji, gde smo ujedno i završili šetnju, vrlo umorni ali bez sumnje, sa osećanjem produbljene privrženosti prema svom gradu. Upravo iz ovog razloga, došli smo na ideju da sa ovakvom vrstom akcija ne zastanemo ovde, već da omogućimo našim građanima, svih generacija, da bar jednom mesečno mogu da imaju priliku da vide lepote svog grada, ali ovoga puta iz ugla turiste.

Na ovaj način spojili smo promociju zdravih stilova života sa kulturnim i istorijskim vrednostima. Akciju smo sproveli bez ikakvih finansijskih sredstava. Dakle, možeš i ti. Pokreni se. Potrebna je samo volja i želja da uradiš nešto lepo i korisno za svoju zajednicu!