fbpx

Mladi protiv zločina iz mržnje – održane tri debate u novembru

Krovna organizacija mladih Srbije u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji organizuje seriju debata “Osvesti se, posveti se – mladi protiv zločina iz mržnje”. Debate imaju za cilj da mlade širom Srbije upoznaju sa zločinima iz mržnje kao temom od izuzetne važnosti za mlade, ali i društvo uopšte; obezbede im neophodna znanja u oblasti prevencije, ali i omoguće im mehanizme zaštite ukoliko se nađu u ulozi žrtve pred zločinima iz mržnje.

Kako je pokazao „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji“ (2018) skoro 4/5 mladih ljudi su svedočili diskriminaciji, dok je 56% bilo izloženo nekom obliku diskriminacije. Mladi su kategorija koje je naročito pogođena netolerancijom i nasiljem, i kao počinioci i kao žrtve. Upravo iz ovih razloga uvideli smo potrebu edukovanja mladih o predrasudama i nasilnom ponašanju koje dovodi do zločina iz mržnje kao i obaveštavanja mladih o mehanizmima zaštite. Kako bismo razvili i koristili metode prevencije i zaštite mladih neophodno je da povećamo nivo razumevanja ovog problema.

Prva debata – Mladi iz Bačke Palanke protiv zločina iz mržnje

Na prvoj od ukupno 5 predviđenih debata, sa gimnazijalcima iz Bačke Palanke razgovarali su Bojan Stojanović, pravnik i Maja Žilić, aktivistkinja. Oni su sa gimanzijalcima razgovarali o zločinima iz mržnje, o tome kako dolazi do njih i šta je neophodno da znaju kako bi sprečili pojavu ovakvih zločina. Razgovarali su i o mehanizmima zaštite ukoliko se nađu u ulozi žrtve. Prva debata održana je 18. novembra u Gimnaziji u Bačkoj Palanci.

 

 

Druga debata – Mladi iz Novog Sada protiv zločina iz mržnje

Druga po redu debata “Osvesti se – Posveti se” održana je 22. novembra u hotelu Master u Novom Sadu, u čemu su nam, pomogli prijatelji iz Instituta za medije i različitosti Zapadni Balkan.

Na debati su učestvovali/e:
Jovana Gligorijević ispred nedeljnika Vreme
Aleksandar Prica iz Asocijacije Duga
Ivana Jeleča iz Instituta za medije i različitosti Zapadni Balkan

 

Treća debata – Mladi iz Bečeja protiv zločina iz mržnje

Poslednja debata u novembru je održana u Gimnaziji Bečej, a sa gimnazijalcima je razgovarala Jelena Mitrović, aktivistkinja.

U decembru nas očekuju još dve debate u sklopu ovog projekta, 2. decembra u Somboru i 10. decembra u Leskovcu.