fbpx

Mladi protiv zločina iz mržnje – debata u Leskovcu

Poslednja, u seriji debata, „Osvesti se, posveti se – mladi protiv zločina iz mržnje“, koje organizuje Krovna organizacija mladih Srbije, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, odigrala se u Leskovcu. Cilj organizovanih debata je upoznavanje mladih u Srbiji sa temom zločina iz mržnje, obzirom da je to tema od velike važnosti, kako za mlade, tako i za društvo uopšte. Pored toga mladima se predstavljaju mehanizmi prevencije, kao i mehanizmi zaštite ukoliko se sami susretnu sa zločinom iz mržnje.

Kako je pokazao „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji“ (2018) skoro 4/5 mladih ljudi je svedočilo diskriminaciji, dok je 56% bilo izloženo nekom obliku diskriminacije. Mladi su kategorija koje je naročito pogođena netolerancijom i nasiljem, i kao počinioci i kao žrtve. Upravo iz ovih razloga uvideli smo potrebu edukovanja mladih o predrasudama i nasilnom ponašanju koje dovodi do zločina iz mržnje kao i obaveštavanja mladih o mehanizmima zaštite. Kako bismo razvili i koristili metode prevencije i zaštite mladih neophodno je da povećamo nivo razumevanja ovog problema.

Zatvaranje ciklusa debata u Leskovcu

Zatvaranje ciklusa debata   „Osvesti se – Posveti se“, održano je u Leskovcu, 10. decembra 2019. godine u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Poslednja, peta, debata koju smo organizovali posebna je i zato što smo ovim događajem obeležili Dan ljudskih prava. Govornici na  debati su bili Ana Pecarski i Ivan Živković, koji pripadaju trenerskoj bazi KOMS-a, kao i Jovana Janković, aktivistkinja KOM018. 

Na debati su učestvovali srednjoškolci, predstavnici udruženja i ostali zainteresovani građani. U fokusu je bio govor mržnje, njegove posledice i mehanizmi za zaštitu mladih. Obzirom da jedna od govornica pripada udruženju KOM018, učesnicima su prikazani edukativni materijali o primerima i načinima borbe protiv govora mržnje koje je pripremilo udruženje. Posebna pažnja je pridata problemu govora mržnje na lokalnom nivou, problemima govora mržnje u Leskovcu, njihovoj analizi i postojećim mehanizmima zaštite. 

Ovim putem bismo želeli da zahvalimo svim govornicama/govornicima, učesnicama/učesnicima na uspešnim, konstruktivnim razgovorima. Takođe svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju debata, lokalnim partnerima i Misiji OEBS-a u Srbiji na podršci.