fbpx

Akademija omladinske politike 2019. je počela!

Akademija omladinske politike je zvanično počela i doprinela da Novi Sad još jednom podseti sve zašto je nosilac titule Omladinske prestonice Evrope. Imali smo zadovoljstvo da mladim ljudima iz različitih delova Srbije omogućimo tri paralelna događaja, u čemu su nam pomogli Misija OEBS-a u Srbiji i OPENS 2019.

Osim drugog modula Programa jačanja kapaciteta i debate “Mladi protiv zločina iz mržnje”, prethodnog vikenda poželeli smo dobrodošlicu polaznicima i polaznicama treće Akademije omladinske politike.

Akademija omladinske politike je jednosemestralni obrazovni program KOMS-a na kome 20 polaznika i polaznica imaju priliku da iskustveno uče o omladinskoj politici, upoznaju se sa najvažnijim akterima i instrumentima za poboljšanje položaja mladih, ovladaju veštinama za aktivno učešće u društvu i osnaže se za uspešno zagovaranje kako bi doprineli unapređenju položaja mladih u svojim zajednicama i šire. Ono što ih očekuje jeste i dijalog sa premijerkom Srbije, što će biti idealna prilika da testiraju stečeno znanje.

Kompletan program Akademije omladinske politike 2019 podrazumeva:

  • trodnevnu obuku o omladinskom aktivizmu i omladinskoj politici u lokalnoj zajednici koja će biti realizovana od 22. do 24. novembra u Novom Sadu; 
  • dvodnevnu obuku o omladinskoj politici na nacionalnom i međunarodnom nivou, koja će se realizovati 30. nov – 1. decembra u Beogradu;
  • dvodnevnu obuku o političkom sistemu Srbije i političkoj participaciji mladih koja se održava 7 – 8. decembra u Beogradu;
  • trodnevnu obuku o javnim politikama i zagovaranju, koja će se održati u sklopu finalne manifestacije zatvaranja Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu, 13 – 15. decembra u Novom Sadu. 

Na prvom modulu Akademije omladinske politike nači polaznici i polaznice imali/e su priliku da se druže i rade sa trenerkinjom Donkom Pavić i trenerom Nenadom Maletinom. Naredni modul održaće se predstojećeg vikenda u Beogradu.

KOMS će polaznicima/ama omogućiti i aktivno učešće u realizaciji drugih aktivnosti u toku godine, čime će polaznici/e steći i praktična znanja i veštine, a nakon uspešnog završetka programa, alumnisti/kinje Akademije će takođe biti u mogućnosti da nastave da učestvuju u radu najvišeg nezavisnog reprezentativnog tela mladih u državi.