fbpx

Prezentovan Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji 2019.

Krovna organizacija mladih Srbije objavila je ovogodišnji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji. Prezentacija je i ove godine simbolično održana na Međunarodni dan mladih u Medija centru u Beogradu.

Ovogodišnji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji prezentovan je u Medija centu u Beogradu pred značanim brojem predstavnika domaćih medija. Izveštaj su prezentovali predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije Samedin Rovčanin, v.d. predsednika UO KOMS, i Stefan Đorđević, generalni sekretar KOMS, zajedno sa Bobanom Stojanovićem, istraživačem, i Miloradom Bjeletićem, predstavnikom Beogradske otvorene škole.

Alternativni izveštaj predstavlja analizu trenutnog stanja mladih u državi, a istraživanje je sprovedeno kroz desk analizu, fokus grupe i upitnik u kojem je učestvovalo 1238 mladih. Istraživanje se sprovodi u okviru projekta „Glas mladih u demokratskim procesima“, koje KOMS sprovodi uz podršku Beogradske otvorene škole i programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ finansiranog od strane Kraljevine Švedske.

Alternativni izveštaj 2019. 2

Kakve rezultate donosi ovogodišnji Alternativni izveštaj?

Ono što je predstavnike medija najviše zainteresovalo jeste politička participacija mladih, stav mladih o spoljnopolitičkoj orijentaciji Republike Srbije, kao i sve veća želja mladih da napuste Srbiju.

Navodeći da je procenat mladih koji su zainteresovani za politiku u Srbiji opao sa 31 odsto u prošloj godini na 24,2 odsto u 2019, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Djordjević kazao je da je tome najviše doprinelo rasprostranjeno uverenje kod mladih da nemaju uticaja na političke procese i odluke.

“Redovno na izborima glasa 40 odsto mladih, povremeno njih 27,6 odsto dok nešto više od 32 odsto nikad ne izlazi na glasanje. Većina ispitanika, njih 42 odsto, navodi da ne glasaju jer su ‘svi političari isti’ dok 31,6 odsto mladih smatra da trenutno nemaju kandidata za koga bi glasali”, naveo je Djordjević.

Istraživanje je pokazalo i da 59 odsto ispitanika smatra da je Srbiji potreban “jak vodja”, 10 odsto nije imalo odgovor na to pitanje dok 31 odsto  smatra da zemlji nije potreban lider koga će narod slediti.

Više od 70 odsto mladih je ocenilo da u Srbiji ne postoji sloboda medija a njih 40 odsto ne podržava ulazak zemlje u EU, dok 22 odsto ispitanika nema stav na tu temu.

Istraživanje je pokazalo i da 33 odsto mladih smatra da bi spoljnu politiku zemlje više trebalo osloniti na Rusiju, 21 odsto navodi EU kao oslonac spoljne politike a samo pet odsto vidi SAD u toj ulozi.

Najnižu stopu poverenja mladi imaju u političke partije, medije i političke institucije a čak 81 odsto ispitanika navodi da ne postoji političar kome veruju.

Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji možete preuzeti OVDE.