fbpx

Pomozi nam da sačuvamo omladinski sektor!

Omladinski sektor je ugrožen i treba nam tvoja pomoć!

Da li znaš šta je Svetski forum demokratije (World forum for democracy)?
Da li si nekada čuo/la za priručnik Kompas (Compass)?
Da li si imao/la prilike da posetiš Evropski omladinski centar u Budimpešti? Ili Strazburu?
Da li znaš šta je ko-menadžment?

Ovo su samo neke stvari koje su nastale zahvaljujući Savetu Evrope i najpre Omladinskom sektoru koji se nalazi pod njegovim krovom, u okviru Departmana za demokratiju (DGII). Ali ovo nisu „tek neke“ stvari, već jako važni mehanizmi i alati, koji se svakodnevno praktikuju u radu sa mladima i omladinskom radu širom Evrope, pa i kod nas, u Srbiji.

Omladinski sektor u Savetu Evrope postoji već decenijama i kontinuirano pruža podršku u promociji i odbrani ljudskih prava (među kojima su i prava mladih), kao i unapređenju demokratije i vladavine prava kroz kreiranje i razvijanje politika, preporuka, priručnika i programa za mlade i organizacije koje rade u oblasti mladih. Kroz Evropsku omladinsku fondaciju, Omladinski sektor finansijski podržava obrazovne programe za mlade koji podstiču aktivno građanstvo, mobilnost mladih i multikulturalnost. U Evropskim omladinskim centrima u Strazburu i Budimpešti redovno se održavaju aktivnosti za mlade koje organizuju stotine lokalnih, nacionalnih i međunarodnih organizacija iz Evrope. Neke od njih su upravo organizacije koje ti poznaješ i sa kojima uspešno sprovodiš programe za mlade iz tvog okruženja.

Sa druge strane, Omladinski sektor je poseban po jedinstvenom sistemu za donošenje odluka uspostavljenom kako bi se mladima pružila prilika da direktno učestvuju u kreiranju i sprovođenju politika koje dotiču sve sfere njihovih i života njihovih vršnjaka. To je ko-menadžment sistem. Za njegovo uspešno funkcionisanje zadužen je Savet mladih koji donosi odluke i dostavlja mišljenja Komitetu ministra u Savetu Evrope zajedno sa predstavnicima ministarstva spoljnih poslova i institucija zaduženih za politike mladih.

Ali sve ti ovo sada već deluje previše komplikovano i nebitno da bi mario/la za Omladinski sektor, zar ne?

 • Šta ako bismo ti rekli da je sudbina ovog sektora trenutno na jako „klimavim“ nogama zbog finansijske krize u Savetu Evrope?
 • Da je generalni sekretar Saveta Evrope predložio da se potpuno ukine finansiranje za mlade? Da to znači da nećemo više imati događaje, treninge i projekte na kojima je do danas učestvovalo na stotine hiljada mladih?
 • Da usvajanjem ovog predloga, Savet Evrope, posle mnogo godina pružanja podrške i rada s mladima, okreće leđa upravo njima?
 • Da bi tako Evropa izgubila poverenje mladih, njihovu želju i volju da menjaju sistem u kojem žive, kao i njihovu podršku da brinu o generacijama koje dolaze? Da bi izgubila velikog saveznika i vernog saborca za ljudska prava i demokratiju?
 • Da se na ovaj način gubi i ko-menadžment sistem – jedinstveni u celom svetu i time više ne predstavlja primer dobre prakse kojim se Evrope hvali već decenijama?
 • Da će mnoge organizacije koje uspešno rade sa mladima već godinama izgubiti podršku potrebnu da bi one i njihovi programi bili održivi?
 • Da će omladinski radnici/e, treneri/kinje, lideri/ke, aktivisti/kinje izgubiti priliku da učestvuju u međunarodnim aktivnostima Saveta Evrope i tako budu isključeni iz kreiranja instrumenata i preporuka za mlade?
 • Da ni ti, ni mi, niti ijedna mlada osoba iz Srbije, više nećemo moći da posetimo neki od Evropskih omladinskih centara (jer će ih zatvoriti) ili da naše genijalne i inovativne ideje neće dobiti institucionalnu i finansijsku podršku iz Saveta Evrope?
 • Da nijedna mlada osoba iz Srbije više neće posetiti zgradu Saveta Evrope u Strazburu kako bi svoje potrebe i potrebe mladih koje zastupa izgovorila na sednicama Svetskom foruma za demokratiju, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti ili nekog drugog važnog događaja koji se ovde organizuje?
 • Da usvajanjem ovakvog predloga, Evropa pokazuje da za mlade nema mesta u važnim međunarodnim i međuvladinim organizacijama koje se brinu za ljudska prava?
 • Da sa ovim predlogom Savet Evrope marginalizuje omladince/ke i njihove potrebe stavlja u drugi plan?
 • I ono najvažnije, da Savet Evrope šalje poruku da mladi nisu ni sadašnjost, ni budućnost Evrope?

Da li bismo ti onda promenili mišljenje?

Ako želiš da se priključiš globalnoj inicijativi za očuvanje Omladinskog sektora, uključi se u kampanju na društvenim mrežama uz hashtag-ove:

#NoEuropeWithoutYouth #NoFutureWithoutYouth