fbpx

Mladi obeležili Međunarodni dan praktikanata

DSC_0718

Uz interaktivni skeč glumaca iz Organizacije kreativnog okupljanja “OKO”, koji su na satiričan i komičan način prikazali svakodnevne situacije kroz koje mladi prolaze na praksama, obeležen je Međunarodni dan praktikanata.

Nakon zanimljivog performansa, na kome je ukazano na to da praktikanti u firmama najčešće kuvaju kafe i obavljaju slična generična zaduženja, mladi su se uputili u protestnu šetnju. Ovim su želeli da javnosti skrenu pažnju na činjenicu da su mladi na praksama neplaćeni, da ne dobijaju relevantno iskustvo i mogućnost za potencijalno zaposlenje, kao ni bilo kakvu mentorsku podršku.

DSC_0732

Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% mladih bilo u programu prakse bez mentorstva77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak 90% praktikanata nije bilo plaćeno.

DSC_0662

Događaj je organizovala Beogradska otvorena škola u okviru projekta “Kvalitetne radne prakse – put ka zapošljivosti mladih” uz podršku Solidar Suisse-a. Događaj je podržala i Krovna Organizacija Mladih Srbije.