fbpx

Međunarodni dan praktikanata – borba za kvalitetnim praksama

image
Visoka stopa nezaposlenosti i neusaglašenost obrazovanja i tržišta rada problemi su sa kojima se suočavaju brojne mlade osobe. Pored toga, neophodno radno iskustvo koje im je i te kako potrebno, stiču kroz programe praksi. Međutim, često se dešava da iz jedne prakse prelaze u drugu, dobijaju obećanja o zaposlenju, ali se ono ne događa. Kvalitet samhhi praksi je još jedno od pitanja na koje treba skrenuti pažnju.

Zato Beogradska otvorena škola, uz podršku Krovne organizacije mladih Srbije, želi da da jasno i glasno uputi poruku praksodavcima kroz obeležavanje Međunarodnog dana praktikanata! Ove godine obeležavanje ovog dana ima dva segmenta – onlajn kampanju, ali i događaj okupljanja na Platou, ispred Filozofskog fakulteta, u petak, 9. novembra od 12 do 14h.

Kroz umetnički performans i protestnu šetnju od platoa želja je da se javnosti skrene pažnja na činjenice da su mladi na praksama često neplaćeni, da ne dobijaju relevantno iskustvo i mogućnost za potencijalno zaposlenje, niti bilo kakvu mentorsku podršku.

Umetnički performans glumaca iz Organizacija kreativnog okupljanja “OKO”će na satiričan i komičan način prikazati svakodnevne situacije kroz koje mladi prolaze na praksama poput nošenja kafe i bureka, u vidu interaktivnog skeča. Odmah posle će svi prisutni uzeti kafe i pištaljke, i zaputiti se ka Trgu republike, gde će kroz šetnju simbolično nositi kafe i istovremeno glasno protestovati kako bi se široj javnosti ukazalo na nepovoljnu poziciju praktikanta.

BOŠ i KOMS vas pozivaju da budete deo ovog događaja i jednoglasno pošaljete poruku i ukažete na ovaj problem!

Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete događaju, podržite obeležavanje ovog dana putem društvenih mreža: BOŠ Fejsbuk straniceInstagram profila. Podelite svoja iskustva sa vaših praksi uz heštegove #KvalitetnePrakse #3u1praksa i #INSTAntpraksa.
Događaj organizuje Beogradska otvorena škola u okviru projekta “Kvalitetne radne prakse – put ka zapošljivosti mladih” uz podršku Solidar Suisse-a. Događaj je podržala i Krovna organizacija mladih Srbije.