fbpx

Delegacija KOMS-a učestvovala na ACTO konferenciji u Sarajevu

acto

 

Više od 40 mladih, predstavnika krovnih organizacija mladih i omladinskih organizacija iz Srbije, Italije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije i Turske tražilo je način kako poboljšati položaj mladih i uključiti ih u donošenje odluka u procesima.

Predstavnici KOMS-a učestvovali su na panelu, podelili iskustva za uključivanje mladih u procese donošenja odluka i predstavili uspostavljene mehanizme. Kampanju koju je realizovala Krovna organizacija mladih Srbije u okviru projekta predstavio je aktivista Mihajlo Matković.

Učesnici su doneli nekoliko zaključaka na osnovu svojih iskustava u radu kroz omladinsku politiku. Informisanost mladih o načinima na koje mogu biti aktivno uključeni u rešavanje pojedinih problema izdvojena je kao polazna tačka i problem koji bi trebalo rešavati. Krovne organizacije smatraju da je stvarna intersektoralna saradnja, gde bi u problem mladih bilo uključeno istoveremeno više nadležnih institucija, jedan od najznačajnijih mehanizama za dugoročno poboljšanje statusa mladih. Ona, ipak, mora da bude praćena aktivnom saradnjom predstavnika vlasti i omladinskih organizacija, zaključeno je na konferenciji.

Pored toga, razgovaralo se i o ulozi krovnih saveza mladih, o tome kako unaprediti saradnju sa resornim ministarstvom, ali i kako poboljšati regionalnu saradnju.