fbpx

Delegacija Srbije učestvovala na 22. Susretima mladih Republike Srpske

Omladinski savjet Republike Srpske u periodu od 22. do 26. avgusta organizovao je po 22. put omladinske susrete u Trebinju, čiji je KOMS bio gost. Delegacija Srbije brojila je 20 učesnika i učesnica iz različitih organizacija mladih i za mlade i drugih važnih institucija.

svecano-otvoreni-susreti-mladih-750x350

Srbiju su na ovom događaju predstavljali mladi iz Bečejskog udruženja mladih, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, CEDEM-a, Centra za preduzetništvo iz Kragujevca, Beogradske otvorene škole, Centra za razvoj ideja, Unije srednjoškolaca Srbije, Evropskog pokreta u Srbiji – Foruma mladih, Mreže mladih Srbije, Omladine JAZAS-a Kragujevac. Pored njih i predstavnika/ca KOMS-a, delegaciju su činili i predstavnici/e Kancelarije za mlade Grada Beograda, ovogodišnji dobitnici nagrade MladGrad iz Sombora, Omladinske prestonice Evrope Novi Sad, kao i predstavnica Ministarstva omladine i sporta.

Susreti mladih su tradicionalna manifestacija koja mladima omogućava zajedničko okupljanje, razvijanje ideja i rada na programima namenjenim mladima, ali i druženje i zabavu. Opšti cilj manifestacije bio je da podstakne mlade ljude na umrežavanje, kreativan rad i interaktivno učenje doprinoseći prevazilaženju predrasuda i stvaranju zajedništva kroz niz edukativnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti. Susreti mladih promovisali su omladinski rad i stvaralaštvo, kulturološki diverzitet i umetnost kako bi unapredili odnose mladih u regionu.

Krovna organizacija mladih Srbije uzela je učešće u ovogodišnjem edukativnom delu programa, te je održala 4 radionice na teme mladih i preduzetništva, medija i aktivnog učešća i minimuma standarda o konzumaciji alkohola u omladinskom radu, a preko 200 učesnika i učesnica imalo je priliku i da čuje prezentaciju o strukturiranom dijalogu.

Omladinski susreti prepoznati su kao prilika da se radi na pomirenju razlika u regionu, da se umreže mladi koji su već upoznati sa aktivizmom i volontiranjem i oni koji to nisu, ali i da se upoznaju sa relevantinim akterima omladinske politike, stanjem i izazovima sa kojma se susreću, kao i da se ohrabre da aktivno rade na poboljšanju svoje okoline i sebe.