fbpx

Danas obeležavamo 5. decembar, Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera se u Srbiji obeležava već 8 godina kao nacionalna proslava u okviru programa Ministarstva omladine i sporta RS „Mladi su zakon, dok se na međunarodnom planu ovaj dan obeležava odlukom organizacije Ujedinjenih nacija od 1985. godine. Ove godine parola je „Volunteers act first
Volonterski kampovi okupljaju strane i domaće volontere u lokalnim zajednicama širom Srbije i sveta na oko 2000 dvonedeljnih programa godišnje (u Srbiji 40) već skoro čitav jedan vek. Volonteri rade na poslovima od javnog interesa za tu zajednicu, istovremeno usavršavajući veštine i stičući prijatelje za ceo život. Oni su isključivo neprofitnog karaktera i direktno doprinose unapređenju društvenog položaja mladih i održivom razvoju lokalnih zajednica u širokom spektru tematskih oblasti. Kroz pojačanu mobilnost mladih unutar i van zemlje pozitivno se utiče na aktivnije građanstvo, smanjen uticaj ksenofobije, otvorenost ka „drugom i drugačijem“, volonterski stav i, povrh svega, zdravije i produktivnije, solidarnije civilno društvo.
 unnamed
Oko 500 volontera iz Srbije i sveta učestvuje godišnje na kampovima u Srbiji, a preko 400 iz Srbije volontira na kampovima u svetu. Kampovi se uvek organizuju u malim sredinama, u kojima meštani nisu imali priliku da upoznaju strance, kao ni da putuju u druge delove Srbije, a naročito van granica zemlje.
Posao tokom kampa je veoma važan, ali je pojednako važan proces učenja svih uključenih. Samoorganizacija i iskustvo kolektivnog života i rada podstiče osećaj solidarnosti, timski rad, inicijativu, kako među volonterima tako i među meštanima.
Od samog početka pokreta u svetu, volonterski kampovi su se bazirali na ideji da se, radeći zajedno u međunarodnom okruženju na konkretnom zadatku, može na najefikasniji i dugoročniji način podstaći interkulturno razumevanje. U toj novoj realnosti, volonteri i meštani zajednice koja je domaćin kampa, preispituju svoje navike, uverenja i vrednosti iz drugog ugla i neretko govore o značajnim promenama u svojim životima. Takođe, volonterski kampovi su uvek bili bazirani na inicijativama lokalnih zajednica, pomognuti od strane nacionalnih volonterskih servisa (kojih u svetu ima oko 90), koji su zaduženi za regrutovanje stranih i domaćih volontera.
Kampovi su nestranačke inicijative, nezavisne od državnih ideologija, mesta na kojima vršnjaci iz različitih krajeva sveta mogu da diskutuju o temama od globalnog značaja. Oni su oduvek bili otvoreni za jednako učešće žena i muškaraca, kako u radu, tako i u svakodnevnim obavezama održavanja zajedničkog prostora i spremanja hrane, naglašavajući rodnu ravnopravnost još iz vremena kada u mnogim zemljama žene nisu imale ni pravo glasa. Kampovi promovišu kuluturu mira kroz međunarodno volontiranje, kroz vrednosti, sklonosti i životne stilove koji promovišu nenasilje u rešavanju konflikata i interkulturni dijalog.
Slanje i primanje volontera na kampove u i van zemlje, kao i organizacija 40 kampova godišnje, obavljaju se kroz neformalnu mrežu od oko 40 organizacija širom Srbije, koju koordinišu Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije od 1990. godine. Volonterski kampovi su deo nacionalnog programa volontiranja mladih MLADI SU ZAKON od 2015. godine.

Ništa se nije drastično promenilo u 100 godina postojanja pokreta volonterskih kampova. Možda se ne nosi više „džak za spavanje“, nego „vreća za spavanje“; možda se ne nose više kasete i CD nego onlajn plejliste, ali sigurno još uvek opstaju međunarodne ljubavi, čak i brakovi, dugoročna prijateljstva i gosti iz inostranstva na ručku kod roditelja, sve one neprocenjljive stvari koje se volontiranjem dobijaju besplatno, ili „za DŽ“, a koje utiču na lični razvoj, dijaog među nacijama i, iznad svega – na mir.
Pogledajte web dokumentarac o volonterskim kampovima iz ugla mladih koordinatora kampova, kamp lidera: www.youthleaders.online 
Izvor: Mladi istraživači Srbije