fbpx

#MojIskorak stiže i u tvoj grad! Sportski. Zdravo. Bezbedno.

U cilju stvaranja uslova i promocije mogućnosti za veće uključivanje mladih u različitim sredinama u pogledu omladinskog aktivizma i rekreativnog bavljenja sportom,  Ministarstvo omladine i sporta je 2016. godine pokrenulo program pod sloganom „ISKORAČI I TI! – Sportski. Zdravo. Bezbedno.” Program se realizuje u saradnji sa partnerima iz omladinskog sektora (Studentska asocijacija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, Omladinska organizacija Spirit of Youth, Krovna organizacija mladih Srbije, Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada, Nacionalna asocijacija kancelarija za mlade, lokalna udruženja i neformalne grupe mladih), sportskog sektora (lokalni sportski savezi, asocijacije i udruženja), Antidoping agencijom Srbije i Zavodom za sport i medicinu sporta uz koordinaciju i finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

MOS final

U okviru lokalnih inicijativa u sedam opština širom Srbije, održaće se aktivnosti po sledećem rasporedu:

  • Opština Aranđelovac: 

Turniri (košarka, karate, fitnes i ples)

Razgovor sa mladima o važnosti sportskog, zdravog i bezbednog života vodiće karate trenerkinja Rožeanda Atanasov- sa licencom Nacionalne karate federacije, Jovana Preković – osvajačica zlatne medalje na seniorskom prvenstvu Evrope u Turskoj 2017, kao i predstavnik Zdravstvenog centra Aranđelovac i Policijske stanice Aranđelovac.

Ciljna grupa: učenici osnovnih škola (osmi razred, srednjih škola, omladinci, učesnici karate, fitnes i plesnih škola.

Lokacija: još nije definisana tačna lokalcija.

  • Grad Jagodina: 

Organizovanje promocije zdravih stilova života i zdrave ishrane i
Organizovanje aktivnosti promocije sportova.
Realizacija projekta podrazumeva edukacije koje mladi dobijaju od strane stručnjaka iz oblasti medicine, zdrave ishrane i prevencije bolesti na štandovima u holu sportske hale, dok se u samoj hali vrši promocija sportova, gde treneri učesnicima demonstriraju svoje sportove.
Budući da projekat teži podizanju svesti mladih o zdravom životu deliće se namenske brošure na štandovima.

Ciljna grupa: srednjoškolci u Jagodini. Jagodina ima pet srednjih škola, a pored toga planiramo da uključimo i studente. Jagodina broji 2924 srednjoškolca, a plan nam je da događaj poseti minimum 1000 mladih.

Lokacija: Sportska hala JASSA

  • Opština Mionica

Opis: Promocija sporta među mladima, predstavljanje alternativa, zdravih stilova života i kvalitetnog provođenja slobodnog vremana, kroz javnu akciju koja će uključiti predavanja, ali i promociju fudbala, košarke, odbojke, šaha i karatea.

Ciljna grupa : Svi mladi sa teritorije Mionice

Lokacija: Osnovna škola

  • Opština Rača

Opis: Našom inicijativom želimo da podignemo svest mladih o zdravom stilu života.
– predavanje o zdravom stilu životu
– Javni čas karate kardio fitnesa
– Turnir u košarci
– Dodela diploma i zahvalnica

Ciljna grupa: osnovci i srednjoškloci, mladi

Lokacija: OŠ“Karađorđe“ Rača

  • Opština Sokobanja

Opis: Promocija različitih sportskih disciplna. Mladima se pruža mogućnost da se upoznaju sa različitim sportovima i isprobaju neke od njih.
Predviđeno je prisustvo medicinske ekipe koja će vršiti kontrolu fizičkih sposobnosti učesnika i edukaciju o pozitivnim stranama bavljaenja sportom i uticaju sporta na psihofizički razvoj omladine.

Ciljna grupa: Mladi iz Sokobanje i ruralnih sredina, marginalizovani mladi

Lokacija: Mermerno šetalište u centru Sokobanje, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova biće premešteno u salu Srednje škole Branislav Nušić.

  • Opština Šid

Opis: Važnost ove akcije je da probudi želju mladih za bavljenjem sportom i sportskim aktivnostima, kao i da se bliže upoznaju sa predstavljenim sportskim disciplinama i zdravim načinom života.
– Predstavljanje biciklizma i biciklistička trka kroz selo Višnjićevo
– Predstavljanje kajakašstva i pokazne vežbe pravilnog veslanja
– Predstavljanje tenisa i stonog tenisa
– Prestavljanje rukometa
Pored toga, predviđeno je edukativno predavanje dr. Krste Kureša, direktora Doma zdravlja u Šidu, koji će govoriti o prednostima bavljenja sportom, antidopingu i zdravoj ishrani.

Ciljna grupa: učenici, mladi, sportski treneri

Lokacija: u selu Višnjićevu u opštini Šid

  • Opština Veliko Gradište

Opis: podizanje svesti mladih, posebno socijalno ugroženih, pripadnika nacionalnih manjina, mladih sa posebnim potrebama i mladih iz ruralni sredina, posebno ženske populacije o zanačaju zdravih životnih navika, bavljenja sportom i brige o našem zdravlju ali i brige o životnoj sredini.
– Promocija svih sportova sa teritorije opštine.
-Uređenje sportskih terena – krečenje, farbanje, čišćenje okoline od smeća i rastinja.

Ciljna grupa: srednjoškolci, mladi

Lokacija: još nije definisana tačna lokalcija.

 Dođite i podržite aktivizam i aktivnosti u malim sredinama! 🙂