fbpx

KOMS posetio Svetski festival omladine i studenata

XIX svetski festival omladine i studenata održan je u Sočiju (Rusija) u periodu od 14. do 23. oktobra. Pod sloganom „Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu. Borimo se protiv imperijalizma. Poštujući našu prošlost, gradimo budućnost“ više od 25.000 mladih iz preko 185 zemalja obeležilo je ovu tradiciju dugu više od 70 godina.

Omladinskoj delegaciji Srbije upriličen je doček u Ruskom domu na kome je odlazak u Soči podržalo i Ministarstvo omladine i sporta preko Nacionalnog komiteta. Učesnike pozdravio je ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Čepurin i tom prilikom upoznao mlade sa istorijom održavanja ovog festivala u Rusiji. Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Predrag Peruničić, poželeo je učesnicima puno uspeha na predstojećoj manifestaciji i istakao da je veliko interesovanje srpske omladine za ovaj kulturni događaj i kvota dodeljena Srbiji, zahvaljujući kojoj je delegacija jedna od najbrojnijih, još jedan dokaz uspešnog razvoja prijateljskih odnosa Srbije i Rusije.

WhatsApp Image 2017-10-12 at 3.51.58 PM

Podsećamo da je prvi Svetski festival omladine i studenata obeležen 1947. godine u Pragu, a od tada više od 360.000 mladih je posetilo festivale zaključno sa 2017. godinom.

Više od 160 mladih iz Srbije, među kojima su bili i predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije, imali su priliku da posete ovaj jedinstveni globalni događaj i predstave Srbiju u brojnim sportskim, kulturno-umetničkim, edukativnim i ostalim programima od interesa za omladinsku politiku.

IMG_20171015_160215

Značaj ovog festivala u oblasti omladinske politike je veliki, a činjenica da je na svečanom otvaranju i zatvaranju prisustvovao i Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, koji se obratio prisutnima potvrđuje prepoznavanje tog značaja. Na samom festivalu svakodnevno su se realizovali programi, radionice i paneli iz oblasti mobilnosti mladih, ekologije, kulture, ekonomije, politike i međunarodne bezbednosti. Pored toga, mladi su imali priliku i pokazali izuzetnu zainteresovanost za predavanja istaknutih svetskih političara, poput ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, kao i izvršnog direktora Instituta za Evroazijske studije i bivšeg ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija, kao i za izlaganje Nika Vujičića.

Neki od primarnih ciljeva Festivala bili su jačanje međunarodnih veza među omladinskim radnicima, promocija ruskog jezika i kulture, okupljanje svetske omladine oko ideje pravde, očuvanja zajedničkog sećanja i istorije, razvoj međuetničke i međukulturne komunikacije.

Takođe, tokom Festivala realizovalo se i niz radionica sa temama Kultura i globalizacija, Globalna ekonomija, Razvoj socijalnih institucija, Politika i međunarodna bezbednost, Ekonomija znanja.

Naši predstavnici učestvovali su na svim organizovanim aktivnostima festivala koje su imale za cilj jačanje međunarodnih veza, stvaranje okvira za jaču i intenzivniju međunarodnu saradnju, kao preduslova učešća i svrsishodnog aktivizma naših mladih u svim međunarodnim okvirima od značaja za mlade.

IMG_20171017_153225

Predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije radili su na jačanju bilateralnih odnosa zemalja iz regiona, ali i stvaranju novih kontakata i prilika za mlade iz Srbije za mobilnost i upoznavanje drugih kultura. „Smatramo da je potrebno raditi na politici pomirenja i stvaranja zdravog i bezbednog okruženja za razvoj mladih. Sa druge strane, promocijom Srbije, naše omladinske politike, naših vrednosti i ciljeva u oblasti mladih, doprinosimo razvoju partnerskih odnosa sa zemljama sa kojima nemamo bilateralnu saradnju. Festival je omogućio mladima iz celog sveta da se sretnu, kako u formalnom, tako i u neformalnom okruženju, i razgovaraju o izazovima sa kojima se susreću, uspesima i dobrim praksama, što je u dobu „globalnog internet sela“ nemerljivo potrebno.“, poručuju naši predstavnici.