fbpx

RYCO počinje sa radom

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), regionalna organizacija sa sedištem u Tirani, počela je da radi u punom kapacitetu u utorak, 4. jula. Generalni sekretar ove organizacije, Đuro Blanuša, učestvovaće na ovogodišnjem Samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se održava u Trstu, zajedno sa visokim predstavnicima zemalja regiona i zemalja članica Evropske unije. Tom prilkom on će 12.jula predstaviti prvi program omladinskih razmena za Zapadni Balkan.

Na poziv Evropske komisije, RYCO će takođe učestvovati i na Forumu mladih Evropske unije i Zapadnog Balkana. Ovaj događaj biće organizovan od 11. do 12. jula, paralelno sa Samitom u Trstu. Forum ima za cilj da okupi u konstruktivnoj diskusiji mlade ljude, omladinske radnike, omladinske lidere i druge relevantne aktere uključene u razvoj omladinske politike.

Prvi konkurs za projekte koji će biti podržani od Regionalne kancelarije za saradnju mladih biće otvoren u oktobru 2017. U narednom periodu sve relevantne informacije o radu RYCO biće objavljivane na zvaničnom sajtu fondacije, na www.rycowb.org

Kako se RYCO zalaže za multikulturalnost, zaposleni u centralnoj kancelariji u Tirani, ali i u lokalnim kancelarijama koje se otvaraju u glavnim gradovima regiona, dolaze iz različitih zemalja okruženja. Pre izvesnog vremena izabran je i zamenik generalnog sekretara, Fatos Mustafa sa Kosova.

RYCO ima tendenciju da postane primer dobre prakse kada je reč o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, da doprinese Berlinskom procesu, i miroljubivoj i demokratskoj saradnji u regionu. Već na samom početku rada, RYCO će se starati o viskom kvalitetu interkulturalnih i edukativnih, bilateralnih i multilateralnih razmena mladih. Svojim programima razmena RYCO će doprineti boljem međusobnom razumevanju kulturoloških različitosti i razvijanju međusobnog poštovanja kao i zajedničke odgovornosti za razvoj regiona i Evrope, među mladim ljudima sa Zapadnog Balkana. Kroz svoj pristup, RYCO podržava konstruktivno suočavanje sa prošlošću i proces pomirenja u regionu.

U saradnji sa istraživačima, univerzitetima i drugim institucijama, RYCO će podržavati i interkulturalne istraživačke projekte u regionu kako bi što adekvatnije odgovorio na svakodnevne situacije, percepcije i potrebe mladih. Takođe, radiće se i na razvoju partnerstava sa institucijama i civilnim društvom kako bi se širile evropske ideje u regionu Zapadnog Balkana. U dijalogu sa evropskim partnerima, RYCO će pronalaziti inspiraciju i dobra iskustva sa polja već postojećih međunarodnih razmena mladih i koristiti ih u svom radu.

Za više informacija, posetite  www.rycowb.org