fbpx

Poziv za LGBTI osobe da učestvuju u najvećem regionalnom istraživanju o socio-ekonomskom položaju LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu

ERA – LGBTI Equal Rights Association – Savez za jednaka prava #LGBTI osoba Zapadnog Balkana i Turske, poziva LGBTI osobe da učestvuju u najvećem regionalnom istraživanju čiji je cilj da pruži informacije o socio-ekonomskom položaju LGBTI osoba na Zapadnom Balkanu.

Važno je da se što više LGBTI osoba uključi i pruži svoj doprinos, zato Vas pozivamo da podelite upitnik i pozovete vaše LGBTI prijatelje da popune upitnik na linku: https://cawi.ipsos.rs/sms3/1605141201/index.php

Istraživanje je potpuno bezbedno i anonimno i obezbediće važan uvid o tome kako se zalagati i boriti za prava LGBTI osoba.

Hvala za učešće i doprinos.

Opširnije o istraživanju:

Ovo je najveće istraživanje o lezbejkama, gej, biseksualnim, transrodnim i/ili interpolnim osobama (LGBTI – lesbian, gay, bisexual, transgender, and/or intersex people) i cilj istraživanja jeste da pruži informacije o socio-ekonomskom položaju LGBTI osoba u Albaniji, Bosni i Herzegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji. Istraživanje se bavi (mada nije ograničeno samo na ove aspekte) prihodima, troškovima, obrazovanjem, zdravljem, zapošljavanjem, stanovanjem, pristupom pravosudnom sistemu, kao i socijalnim uslugama i programima i nasiljem.

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem pomoći će nam da saznamo kako žive LGBTI osobe i pomoći će Vladi, međunarodnim organizacijama, organizacijama civilnog društva, medijima i opštoj javnosti da shvate koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju LGBTI osobe, a u cilju njihovog rešavanja i poboljšanja uslova života LGBTI osoba.

Kratak opis metodologije istraživanja

Projekat se sastoji iz dva (međusobno povezana) istraživanja:

  1. Online istraživanje sa LGBTI osobama u regionu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Slovenija), ponavljajući LGBTI istraživanje sprovedeno od strane Agencije za ljudska prava Evropske unije 2012. godine;
  2. Online istraživanje u Srbiji, uključujući pitanja iz srpskog istraživanja o prihodima i uslovima života (SILC istraživanje) koje će nam omogućiti poređenje uslova života LGBTI osoba sa opštom populacijom.

Ko sprovodi istraživanje?

Istraživanje sprovodi istraživačka agencija Ipsos u ime Svetske banke, u saradnji sa Williams Institutom iz UCLA i ERA – Savezom za jednaka prava LGBTI osoba Zapadnog Balkana i Turske.

Preuzeto sa: https://www.facebook.com/AS.Centar.Beograd/posts/1574828745879073