fbpx

Preduzeti koraci za kreiranje podsticajnog okruženja za omladinsko preduzetništvo

Imajući u vidu da je tema zapošljavanja i potreba za povećanjem zapošljivosti mladih jedna od najaktuelnijih tema i izazova poslednjih godina, kao i jedan od prioriteta KOMS-a prethodnih godina kao jedan od rezultata rada urađen je i predstavljen Nacionalni program za zapošljavanje mladih do 2020. godine koji je predstavljen Vladi RS.

Još jedan značajan korak na ovom polju je i osnivanje Saveta za omladinsko preduzetništvo Privredne komore Srbije kome su ispred KOMS-a prisustvovali Đorđe Jovićević i Milica Škiljević.

,,Namera je da kroz rad Saveta ojačamo preduzetnički duh, ohrabrimo mlade da se upuste u privatan biznis, povežemo njihovu energiju sa znanjem iskusnih”, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

,,U Srbiji je, prema podacima nedavnog istraživanja, tek svaki četvrti preduzetnik i svaki 17. vlasnik preduzeća mlađi od 30 godina. Svaki treći ili četvrti mladi čovek koji traži posao je stariji od 15 godina, a mlađi od 25 godina i ta slika mora da se promeni”, ukazao je Čadež.

_MG_5448Od 700.000 ljudi koje NSZ registruje kao nezaposlene, čak je četvrtina mlađih od 30 godina. Oko 150.000 mladih koji bi mogli da stvaraju novu vrednost i doprinose nacionalnog dohotku niti rade niti se školuju. Resorni ministar Vanja Udovičić podseća da je prošle godine šest odsto više mladih želelo da počne samostalni biznis u odnosu na 2015. Ističe da je PKS idealan partner na stvaranju podsticajnog ambijenta za zapošljavanje mladih.

,,PKS je prepoznala značaj preduzetništva i mladih u Srbiji. To je pozitivan impuls za sve mlade u Srbiji”, naglasio je Udovičić.

Članovi Saveta za omladinsko preduzetništvo su Erste Bank, Ernst & Young, CreITive OnoBikes, 30Hills, Slatko srce, GIZ, CityExpert, Privredni forum mladih, Udruženje mladih privrednika Srbije, Dostignuća mladih, SKONUS, AIESEC, Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, Poslovno tehnološki inkubator tehničkih fakulteta, SEVEN, BOŠ, ICT Hub.

pksMinistar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež potpisali su 17. marta Sporazum o saradnji. Ovaj sporazum je još jedan korak u nastavku intenzivne saradnje svih institucija sistema na stvaranju potsticajnog ambijenta za mlade u našoj zemlji. Intenzivan rad na planu razvoja, sprovođenja, praćenja realizacije i promocije omladinske politike ima za cilj da veliki broj mladih dobije stručnu praksu i da se zaposli u Srbiji.

„Mladi su najvrednija sadašnjost i jedina garancija dobre i uspešne budućnosti svake zemlje. Stvaranjem što boljih uslova kroz saradnju svih institucija podstičemo duh preduzetništva kod mladih i motivišemo ih da ostanu, rade i dalje grade svoju zemlju“, istakao je ministar Udovičić.

IMG_20170317_090443Cilj sporazuma je sprovođenje zajedničkih aktivnosti koje kao prioritet imaju razvijanje usluga i mehanizama koji pospešuju profesionalni razvoj i zapošljivost mladih kroz saradnju sa privredom i udruženjima mladih, udruženjima za mlade i njihovim savezima, kao i drugih pitanja od zajedničkog interesa za mlade i privrednog ambijenta Srbije.

Ispred Krovne organizacije mladih Srbije ovom događaju je prisustvovala predsednica Upravnog odbora, Jelena Milanović. KOMS će se pridružiti akciji podržavanja mladih u zapošljavanju organizacijom konferencije o zapošljavanju 11. aprila.