fbpx

Poziv za Open Space konferenciju “RYCO-od mladih za mlade”

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) i Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ/ DFJW) sa ponosom pozivaju sve zainteresovane mlade ljude iz Srbije na prvu Open Space konferenciju koja je posvećena Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO) koja se održava u ponedeljak, 23. januara 2017. godine u prostorijama Francuskog kulturnog centra u Beogradu (Zmaj Jovina 11).

Konceptom otvorenih razgovora koje će činiti konferenciju želimo da podstaknemo mlade ljude, koji će biti najveći korisnici različitih programa RYCO-a, da u neformalnoj atmosferi predlažu teme, daju sugestije i debatuju o tome kako bi trebalo da izgleda rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

captureDeklaracija o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih potpisana je 4. jula prošle godine u Parizu prema kojoj će RYCO biti prvi institucionalni mehanizam koji će omogućiti razmene mladih u regionu tako što će finansijski podržavati projekte koje će sprovoditi omladinske i studentske organizacije, srednje škole i fakulteti, neformalne grupe mladih, muzeji, galerije, istraživački centri, mediji i mnogi drugi akteri.

Izborom članica i članova Upravnog odbora na konstitutivnoj sednici ovog tela RYCO-a u Tirani 8. i 9. decembra 2016. godine  odnosno imenovanjem omladinskih predstavnika i predstavnika država članica, otpočeo je proces operacionalizacije rada Kancelarije dok imenovanje Generalnog/e sekretara/ke tek sledi. U uverenju da je efikasan rad Kancelarije jedino moguć uz stalan proces konsultacija sa mladima iz regiona utemljen na principima aktivne građanske participacije, Inicijativa i OFAJ/ DFJW kroz primenu koncepta Open Space pružaju mogućnost različitom spektru zaintersovanih aktera da direktno postavjaju teme konferencije.

Open Space koncept konferencija je zasnovana na principu samoorganizovanja grupe ljudi sa ciljem da se u njima oslobodi kreativnost i probudi preduzimljivost. Standardno se izvodi tako što se prvo javno proglasi opšta tema konferencije (Regionalna kancelarija za saradnju mladih) i odrede se, u ovom slučaju,  četiri mesta na kojima će se držati diskusije čije teme određuju sami učesnici, sa po četiri uzastopna vremenska termina od 30 minuta za svako mesto. Teme se određuju tako što najbrži učesnici nakon proglašenja opšte teme upišu svoju temu i samim tim postaju moderatori diskusija. Nakon što se održe sve diskusije u prvom delu (ukupno šesnaest), glasovima svih učesnika se određuje dve najbolje teme koje se ponovo obrađuju u dve velike grupe. Nakon toga, zaključci sa ovih dveju diskusija biće prezentovani u Gete Institutu (Knez Mihailova 50) u formi preporuka za budući rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

uDQ6qZrGInicijativa mladih za ljudska prava se već sedam godina zalaže za ideju da se u našem regionu osnuje institucija po ugledu na Francusko-nemačku kancelariju za mlade koja se pokazala kao veoma uspešan mehanizam za pomirenje u post-konfliktnim društvima. Dodatno, Inicijativa od svog osnivanja 2003. godine, sprovodi programe razmene mladih kroz koje je do sada prošlo više od 15000 mladih iz celog regiona. Rezultati razmena nedvosmisleno govore da kada se mladi upoznaju, putuju i govore o društveno-političkim problemima svojih zajednica i suočavanju sa ratnom prošlošću – lakše prevazilaze predrasude koje se gaje u njihovim dvorištima.

Za učešće na konferenciji, svi zainteresovani mogu se prijaviti putem aplikacionog formulara do 18. januara 2017. godine. Radni jezik konferencije je srpski.

Za sva dodatna pitanja možete pisati na  marko.milosavljevic@yihr.org ili na broj telefona 011 30 35 145.

Konferenciju su podržali Ambasada Republike Francuske i Ambasada Savezne Republike Nemačke kao jedan od događaja kojim se proslavlja 22. januar odnosno Jelisejski ugovor iz 1963. godine kojim je otpočeo proces pomirenja i dobrosusedskih odnosa između ove dve, nekada ljuto zaraćene, države.