fbpx
Mladi u regionu dobijaju svoju Kancelariju

Mladi u regionu dobijaju svoju Kancelariju

Tirana, 14. decembar 2015 – U Berlinu je od 23. do 27. novembra održan prvi sastanak Radne grupe oformljene radi uspostavljanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih, a danas u Tirani počinje drugi sastanak na kome prisustvuju delegacije šest država Zapadnog Balkana. Delegaciju Srbije čine Đuro Blanuša iz Ministarstva omladine i sporta i Marija Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije.

berlin-reg-kanc-mladi1

Radna grupa #RYCO, preuzeto sa: www.gamn.org

Radna grupa je formirana na osnovu Zajedničke Deklaracije potpisane avgusta ove godine u Beču na Samitu o Zapadnom Balkanu posvećenoj regionalnoj saradnji.  Zemlje potpisnice su Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Albanija, Makednonija i Crna Gora čime su stvoreni uslovi da se krene sa uspostavljanjem Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Ovo je posebno važno zato što mladi imaju nezamenljivu ulogu u procesu pomirenja i regionalne saradnje.

Pročitaj još:  Zemlje regiona dale zeleno svetlo za osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih

Glavna tema sastanka u Berlinu bila je definisanje načina rada u narednom periodu. Ovim planom je predviđeno održavanje još 3 sastanka u regionu: danas počinju sastanci u Tirani, a predviđena su još dva sastanka, u Sarajevu i Beogradu. Na ovim sastancima članovi i članice Radne grupe koju čine predstavnici/e ministarstava i OCD zaduženih za omladinu definisaće mandat, način finansiranja i održivost, te strukturu buduće Regionalne kancelarije.

Proces osnivanja Kancelarije deo je Berlinskog procesa, a predstavljanje rezultata dosadašnjeg rada očekujemo na sledećoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Parizu, avgusta naredne godine, nakon čega bi ova regionalna inicijativa i počela da funkcioniše.

 

Šta je dogovoreno na sastanku Radne grupe u Tirani i koji su naredni koraci, saznaćete ukoliko nastavite da pratite novosti na našem veb-sajtu. Takođe, sve informacije pratite i na rycowesternbalkans.org.