Tim STRAŠNA SPOZNAJA pobednik Code To Vote hakatona!

Tim ,,Strašna spoznaja" osvojio je prvo mesto na Code To Vote hakatonu. Druga nagrada pripala je timu ,,Reds", dok je tim ,,Code Dream", po mišljenju petočlanog žirija, zaslužio treće mesto. Svi timovi ponudili su zanimljiva rešenja koja bi trebalo da povećaju izlaznost mladih na izborima.

Tim ,,Strašna spoznaja"

Ideja Nevene Kojić, Katarine Marković, Teodore Mitrović i Ognjena Šćekića koji su na Code To Vote hakatonu činili tim ,,Strašna spoznaja”, je, prema procenama stručnog žirija, proglašena za najbolju! Ovaj četvoročlani tim je, kroz svoju aplikaciju, napravio  idejno rešenje edukativnog sadržaja koje treba da informiše mlade o samom procesu glasanja, ali i da ukaže na najčešće probleme zašto mladi retko izlaze na glasanje. Pored toga, ova aplikacija može da poveže mlade koji bi sami definisali određene teme i pokušavali da na njih daju odgovor.

Tim ,,Reds” koji je osvojio drugo mesto činili su Nikola Lončarević, Jovana Ivanović, Luka Isailović i Milan Pajović. Oni su, kroz igricu ,,Postani predsednik” ponudili zanimljivo rešenje koje povezuje stavove pojedinca sa stavovima partija i samim tim pokazuje ko je po ideologiji najsličniji mladoj osobi koja glasa.

Tim ,,Code Dream” činili su Nikola Ristić, Luka Petrović i Petar Ratković. Ovaj mladi tim ponudio je interaktivno idejno rešenje koje je žiri smestio na treće mesto.

Prvi tim osvojio je put u Nemačku i vaučer na 58.000 dinara za robu u WinWin prodavnicama, drugi tim vaučer na 35.000 dinara, a treći na 23.000 dinara.

Osim tri nagrađena tima, učestvovali su i tim 860 (Mihailo Škorić, Stefan Simić, Stefan Denić i Nenad Šajinović), kao i tim White hat (Arsen Novaković, Matija Nikolić, Luka Nikolić). I ova dva tima ponudila su rešenja koja, prema mišljenju žirija, imaju potencijala.

Petočlani žiri činili su Rudiger Rossig i Klaus Dahmann iz Deutsche Welle, Aleksandar Linc Đorđević iz KOMS-a, Jovana Jović sa portala Youth Vibes i programer Velimir Bulatović. Ocenjivalo se čak 16 kriterijuma.

Code To Vote hakatonu prethodio je trening na kome su se timovi pripremali za samo takmičenje. Ono je održano proteklog vikenda u prostorijama ,,Gnezda”  na kojem su timovi imali 24h da naprave aplikaciju koja će motivisati mlade da izađu na izbore. Hakaton je deo Young Media projekta, koju realizuje Krovna organizacija mladih Srbije, a finansira Deutsche Welle Akademie.

Detaljne rezultate hakatona možete preuzeti na ovom linku: CODE TO VOTE HACKATHON REZULTATI.

KOMS izveštaj | Autor/ka: Anja Babinka | IZVOR: KOMS |