ODRŽANA PRVA DEBATA MLADIH: Punoletstvo Petog oktobra

Sinoć je, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, održana prva debata mladih Krovne organizcije mladih - ,,Punoletstvo Petog oktobra". Mladi iz jedanaest partija debatovali su o tome šta se dogodilo tog dana, kako mlade osobe vide period pre Petog oktobra i dokle je stigla demokratija 18 godina kasnije.

Različiti stavovi mogli su da se čuju u punoj sali CZKD-a. Mladi predstavnici partija, koji su 2000-ih godina bili deca, a danas se aktivno uključuju u politički život, objasnili su kako mlada osoba vidi dešavanja od pre tačno 18 godina. Polemisalo se i tome da li je ovaj događaj doneo neophodne i tražene promene i kako mladi iz različitih partija imaju percepciju o rezultatima Petog oktobra. Jedno od pitanja koje je najviše privuklo pažnju i na koje su ovi mladi ljudi i mogli da daju najjasniji odgovor jeste: ima li demokratije u Srbiji i da li je i ona postala punoletna?

image1 (2)

Učesnici debate bili su:

Radovan Čejović – Demokratska stranka,

Zdravko Veselinov – Demokratska stranka Srbije,

Stefan Aksović – Dveri,

Lazar Lović – Dosta je bilo,

Todor Kuveljić – Socijalistička partija Srbije,

Filip Trajčevski – Narodna stranka,

Nikola Stavrov – Liberalno demokratska partija,

Uroš Eleković – Nova stranka,

Zoran Borjan – Srpska radikalna stranka,

Aleksandar Korolija – Levica Srbije,

Srđan Marković – Socijaldemokratska stranka.

Publika je pomno pratila debatu, a potom su prisutni mogli da se ukljue u polemisanje. Pored toga, deo debate prenosila je i TV N1, dok se snimak celokupnog događaja može naći na YouTube kanalu KOMS mladi, kao i ispod teksta.

image2

 

Ovo je prva od nekoliko debata koje su planirane u okviru aktivnosti Debate mladih. Naredna se već očekuje u decembru, a kako je najavio i moderator debate Boban Stojanović, mladi iz partija će birati temu.

Cilj Krovne organizacije mladih Srbije bio je da pokaže kako mladi, bez obzira na različitost mišljenja, svoje stavove mogu da iskazuju na kulturan i civilizovan način, kao i da je važno da se njihov glas čuje, jer imaju dosta toga da kažu, ne samo o Petom oktobru, već ubuduće i o drugim temama.

image3

Debate mladih realizuju se u okviru projekta “Zajedno za mlade” koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije, a finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Debatu ,,Punoletstvo Petog oktobra” možete da pogledate i ovde:

KOMS izveštaj | Autor/ka: Anja Babinka | IZVOR: KOMS |